Не е толкова тежко състоянието на държавата, а ще бъде,

...
Не е толкова тежко състоянието на държавата, а ще бъде,
Коментари Харесай

Пламен Димитров разкри какви са грешките в бюджета и колко ще ни струва това

Не е толкоз тежко положението на страната, а ще бъде, в случай че не се вземат ограничения. Това съобщи президентът на КНСБ в ефира на Нова телевизия. 

По думите му цялата картинка не е толкоз неприятна, може да се преструктурират налозите и някои ставки. Януари 2024 година влиза в действие въвеждането на най-малък налог и това е за всички страни от Европейски Съюз. Разговорите за налозите не може да бъде комплициран под килима. Дали ще го създадем в този момент или след няколко месеца - то ние би трябвало да го създадем и да имаме данъчна правдивост, сподели още той. 

По думите му в настоящото предложение за финансовата рамка на страната има няколко съществени неточности, които са много несъответстващи съгласно синдикатите и касаят разходната част. „ Едната е за финансовите разноски, които са заложени за над 10 милиарда лв., в случай че в никакъв случай не сме изпълнявали повече от 7,5 милиарда лв.. Миналата година изпълнихме 5,5 милиарда при планувани 8,2.Тоест има голяма дупка или казано с други думи има надписани финансови разноски. По същия метод стои въпросът с издръжката на всички ведомства и министерства. Тя е увеличена много съществено. Бих споделил, че там 1,5 милиарда са повишени, а в това време заплатите и разноските за заплати са подценени ”.

Според него и данъчните доходи са много подценени. „ С близо 20 милиарда ще нарасне Брутният вътрешен продукт. Това споделя Министерството на финансите. И Българска народна банка споделя същото. Обикновено към 40 на 100 от Брутният вътрешен продукт са данъчните доходи. Аритметиката демонстрира, че те би трябвало да набъбнат със 7-8 милиарда, а те порастват с 5 милиарда. Тоест 2-3 милиарда и там сме скрили като буфери. Така с 2-3 милиарда на входа, 4-5 милиарда на изхода – с аритметика за 2-3 минути излиза наяве, че има няколко неточности в бюджета и подценени цифри, които са съществени. Говорим за милиарди. Не е толкоз страшна цялата картинка ”, уточни Димитров.

Той беше безапелационен, че баланс може да се реализира, посредством нарастване на събираемостта на данъчните доходи или с преструктуриране на налозите. „ С едно минимално нарастване на някои данъчни ставки може да се реализира една резистентност на данъчните доходи ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР