Не е тайна, че в особено горещите дни температурата навън

...
Не е тайна, че в особено горещите дни температурата навън
Коментари Харесай

Защо прогнозите за времето лъжат? Учените най-после разбраха

Не е загадка, че в изключително горещите дни температурата на открито се усеща доста по-висока, в сравнение с е. Учените назовават ​​тази забележима температура топлинен показател и я мерят съгласно канара, изчислена преди 50 години. Но това става все по-неприложимо към сегашните действителности, пише Science Alert.

Скалата на топлинния показател е изчислена през 1979 година от физика Робърт Стедман, който мери по какъв начин другите температури въздействат на кръвния поток в кожата ни при разнообразни условия на мокрота. В продължение на повече от 50 години учените сполучливо употребяват тази канара на топлинния показател, само че последните изследвания демонстрират, че тя не е изцяло вярна в актуалните климатични действителности.

Нови данни демонстрират, че заради изменението на климата и нашата физиология, топлинните талази се възприемат от хората приблизително с 10°C по-високи, в сравнение с допускат обичайните измервания.

Според скалата на топлинния показател на Стедман, при междинна мокрота (около 70%) на сянка, човешкото тяло ще схване температурата такава, каквато е – 20°C се усеща като 20°C. При по-високи температури обаче тялото ни ще разчита на изпаряваща се пот за изстудяване. В резултат на това при по-високи температури на въздуха ще усещаме, че температурата е по-висока, в сравнение с е в реалност – да вземем за пример 30°C ще ни се коства приблизително с 4,5°C по-висока. И с нараснала мокрота тези чувства единствено ще се засилят.



Скала на топлинния показател Снимка: Дейвид Ромпс и И-Чуан Лу/UC Berkeley

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли организираха ново изследване, като взеха поради по какъв начин в последно време се е трансформирала освен температурата на въздуха, само че и относителната мокрота. Резултатите не са обнадеждаващи.

В хода на проучването учените съпоставят термичния показател с действителните физиологични положения на субектите и стигат до извода, че хората са подложени на стрес заради нараствания приток на кръв към кожата.

Според физика И-Чуан Лу от Калифорнийския университет моделът на Стедман стопира да работи при 100% мокрота - такава висока цифра предотвратява по-нататъшното изпотяване и затова охлаждането на тялото.

Учените взеха за основа модела на Стедман, само че го разшириха до всички температури, с цел да схванат по-точно по какъв начин тъкмо усещаме топлината при същите температури, само че като вземем поради нарасналата мокрота.

По този метод откривателите заключиха, че интензивната топлота и високата мокрота, които следим през последното десетилетие по цялата планета, доста усилват рисковете за здравето. За да се охлади тялото ни, то пренасочва кръвта, предопределена за вътрешните органи, към кожата, което основава натоварване на цялата система като цяло.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР