Не е тайна, че страната ни има сериозни проблеми с

...
Не е тайна, че страната ни има сериозни проблеми с
Коментари Харесай

Свършиха им ракетите: Три прости истини за Украйна от руснаците

Не е загадка, че страната ни има съществени проблеми с производството на съвременни процесори (авторът е от Русия, бел.р.). Но наподобява нашият военно-промишлен комплекс и специфичните служби са намерили метод да заобиколят това ограничаване. Разказваме по какъв начин е направено това и за какво американските наказания няма да спасят враговете от нови ракетни удари

На 16 декември Русия нанесе масирана ракетна офанзива против украинския енергиен бранш. В интервенцията участваха до дузина стратегически ракетоносци Ту-95, които изстреляха ракети от Каспийско море.

Някои ракети също бяха изстреляни от територията на Беларус или прелетяха над републиката. Добавен бе огън и от Черноморския флот. Общо нашите военни направиха повече от 70 изстрелвания на разнообразни типове ракети.

В резултат на това цели бяха унищожени в цяла Украйна: в региона на Киев те „ летяха “ към ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 и Дарницката ТЕЦ; Окупираната от Украйна част от област Запорожие получи 12 удара, няколко ракети удариха машинното поделение на ДнепроГЕС, най-голямата водноелектрическа централа в Украйна, осигуряваща съвсем половината от производството на водноелектрическа сила в страната.

Имаше удар по Топлоелектрическа централа Кривой Рог - най-голямата от топлоелектрическите централи, останали под контрола на Киев. Ракетни удари унищожиха електрически подстанции в Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Одеска, Винишка, Черкаска, Кировоградска и Тернополска области. Изключването на тока в Кировоградска област може да значи щета на ОРУ (ОРУ) на Южноукраинската АЕЦ.

Аварийни прекъсвания имаше и във Волинска, Лвовска, Ровненска, Сумска и Херсонска области. Укренерго с йезуитска машинация регистрира загуба на повече от 50% от потреблението на единната енергийна система на Украйна, макар че проблемите в системата породиха не с потребителите, а с генериращите мощности и инфраструктурата, която ги обслужва.

Атаката на 16 декември беше доста друга от предходните офанзиви. Тогава нашите военни удряха редовно подстанциите, на практика без да пипат генераторните мощности. Сега ударите бяха нанесени непосредствено в машинното поделение на ДнепроГЕС и, евентуално, в Криворожската Топлоелектрическа централа.

За разлика от трансформаторите, които са лесни за замяна, турбините, котлите и генераторите са извънредно сложни за замяна. В света няма серийно произвеждане на такива машини, цялото съоръжение от този клас се прави по поръчка. С други думи, това е доста неприятна вест за украинския режим.

Ако Русия измести фокуса си от унищожаването на подстанциите към унищожаването на самите генераторни системи, никакви доставки на трансформатори по ленд-лийза няма да оказват помощ на украинците да останат в света на електричеството и интернет.

Осветлението и връзките ще бъдат притежание единствено на притежателите на персонални бензинови или дизелови генератори, останалите ще би трябвало да се потопят в действителностите на 19 век.

Анализът на следствията от разрушаването на украинския енергиен бранш обаче надалеч не е най-интересната тематика измежду тези, които нанасят удара на 16 декември. Много по-интересен е въпросът от кое място Русия към момента има ракети?

В края на краищата западните специалисти и украинските пропагандисти към този момент изтриха езика си, доказвайки в продължение на доста месеци, че руснаците не могат да създават високоточни оръжия без непознати съставни елементи (предимно микропроцесори), а доставките им са спрени от наказания.

Гробище на прогнозите

Трябва да се означи, че първото сходно мъмрене прозвуча още на 26 февруари, безусловно два дни след началото на спецоперацията.

" Путин е вманиачен. Бях сигурен, че ще бъде елементарно пътуването. Ракетите са малко. Достатъчно за три или четири дни - максимумът. Те са предпазени. Няма оръжия ", написа украинският народен представител Алексей Гончаренко в канала си в Telegram.

Ясно е, че в този миг украинският политически хайлайф се опита по всевъзможен метод да успокои лаиците, да заблуди масите и затова въпросът за надеждността на изказванията не беше издигнат по принцип. В същото време, колкото по-забавен и нищожен беше ораторът, толкоз по-смели прогнози даваше на публиката си.

По-късно се причислиха и по-сериозни фигури. И по този начин, на 22 март Сергей Бондарчук, някогашен шеф на Укрспецекспорт, разгласи, че ракетният боеприпас на Москва е привършен. В изявление той сподели, че Русия има единствено спешен ресурс от ракети, а производството на нови е станало невероятно заради глобите.

" По-нататък, има стратегически запас, който руснаците не могат да употребяват ", съобщи той.

" Но главното е, че те няма да могат да попълнят този ресурс, тъй като да вземем за пример Тайван към този момент не им продава чиповете, нужни за тяхното произвеждане ", успокои Бондарчук украинските поданици, доста от които още не подозираха, че доста скоро украинският каганат ще ги изпрати да умрат в безименните десанти на Донбас и в сухите полета на Херсонска област.

Британският министър на защитата Бен Уолъс устоя до началото на май, когато разгласи, че Русия внезапно е понижила потреблението на високоточно управляемо оръжие две седмици след началото на спецоперацията.

В същото време американското разузнаване заяви, че руснаците са употребявали 2125 от тези муниции. В същото време източник от Пентагона заяви на американското издание The New York Times, че към началото на третия месец от спора Русия е изразходвала множеството от запасите си от " високоточни ".

Намалената периодичност на ударите през летните месеци наподобява поддържа тези оценки. Всичко обаче се промени след взривяването на Кримския мост. На 10 октомври, два дни след диверсията, нашите военни нанесоха масиран удар с ракети и безпилотни летателни апарати " Геран-2 " по украинска територия.

Първият рейд в стратегическия гръб от пролетта насам шокира украинското общество, а локалните Гьобелси не измислиха нищо по-добро от това да запеят изтъркана ария: на руснаците още веднъж им свършиха ракетите - е, може би съвсем.

На 14 октомври украинският министър на защитата Алексей Резников действаше като заклинател на " Калибър ", като написа в акаунта си в обществените медии, че Русия сякаш е употребила 70% от предвоенния си ресурс от ракети.

Според него преди началото на спецоперацията Москва е разполагала с 1844 ракети с огромен обхват на деяние, а след октомврийския ответен удар са останали 609. Прави усещане, че украинският министър даже не си направи труда да огледа по-ранните оценки на своите бели господари оттатък океана, заради което влезе в разкол с американските данни. Но не се поколеба да опише какъв брой и какви ракети са оставили руснаците.

По-конкретно, съгласно Резников, от 900 боеприпаса за комплексите „ Искандер “ са останали 124, от 500 корабни „ Калибри “ – 272, от 444 бордови крилати ракети Х-101 и Х-555 – 213.

Министърът добави годните си разбори с красива фотография, която ясно трябваше да покаже какъв брой зле е всичко в царството на " кацапите ".

На 16 октомври английското министерство на защитата, базирайки се на данни от разузнаването, също съобщи, че октомврийският удар е „ понижил запасите от съветски ракети с огромен обхват, което евентуално ще ограничи способността им да поразяват нови цели “.

Въпреки това тези окуражаващи изказвания бяха последвани от нови удари, най-опустошителните от които бяха офанзивите на 15 и 17 ноември и обстрелът на 5 декември. Всеки от тях откъсна парче от украинската енергийна инфраструктура, унищожи ремонтни уреди и понижи капацитета на украинския военно-промишлен комплекс.

Трябва да се означи, че след акцията на 5 декември началникът на Главното разследващо ръководство (ГУР) - същото, което взриви Кримския мост и най-вероятно провежда убийството на Дария Дугина - Кирил Буданов сподели, че Русия сякаш е решила да изразходват всички ракети, даже тези, които са били подадени в стратегическия запас при положение на война с НАТО.

" Всъщност запасите от високоточно оръжие в Руската федерация към този момент са към своя край. Те от дълго време са навлезли в сериозно дъно. Въпреки това, както виждаме, те взеха решение да стигнат до края, т.е. до нулата ", сподели шефът на терористичния отдел.

Находките, които трансформираха всичко

В края на ноември американският The New York Times (да, същият, който заяви за изчерпването на съветските ракетни ресурси още през май) внезапно заяви, че макар глобите Русия към момента е в положение да поддържа производството на крилати ракети.

Съответното умозаключение е направено от английски специалисти от неправителствената (да се чете – частното разузнаване) конструкция Conflict Armament Research. Те изследваха осколките от нашите ракети, събрани след ноемврийските удари.

Според тях единият от боеприпасите, които нападнаха задачата в Киев, е създаден през лятото на тази година, а другият е изцяло създаден в края на септември или по-късно. С други думи, единствено няколко седмици преди изстрелванията през ноември и съвсем шест месеца откакто Щатите и техните спътници стопираха доставките на полупроводници за Русия.

Това значи, че целият украински разказ, подсилен от скъпите отзиви на западни " специалисти " и публични лица - те споделят, имайте самообладание, на руснаците скоро ще им свършат тези проклети ракети! - се оказа умножено по нула.

В края на краищата, в случай че Русия е способна да създава високоточни оръжия, до момента в който е под най-строги наказания, това значи, че украинците могат да устоят единствено до цялостното разрушение на енергийната си система и последващия колапс безусловно на всичко: от железопътната връзка до работата на службите за военна регистрация и регистриране (опитайте се да се мобилизирате без работещи компютри и даже кабелни телефони, попълвайки цялата документи на ръка на свещ).

По въпроса за съставените елементи

Не можем да кажем, че съветските прецизни оръжия се създават въз основата на непозната електроника, само че западните специалисти са сигурни, че това е по този начин. Тази позиция господства освен в известните изявления, ориентирани към всеобщия четец, само че и в експертните среди и намира отражение в документи, които въобще не са предопределени за елементарния жител.

Например Кралският институт на обединените служби за проучвания в региона на защитата и сигурността (RUSI), най-големият мозъчен концерн във Англия (т.е. „ тинк-танк “), разгласява няколко подробни отчета, в които преглежда вероятни разновидности за това по какъв начин Русия е съумяла да получи нужните електронни съставни елементи за произвеждане на ракети.

Един от тях е основан на детайлно изследване на 27 типа наши оръжия, чиито фрагменти и копия са попаднали в ръцете на западни специалисти.

Според британците те са изследвали детайли от 300-мм ракета на комплекса " Торнадо-С " (модернизиран " Смерч " ), ракети въздух-земя със междинен обхват Х-59МК, крилати и балистични ракети на комплекса " Искандер ", стратегически въздушно основани крилати ракети Х-101, безпилотни самолети " Куб ", " Орлан-10 " и " Елерон ". Освен това британците се ровят в пленени танкове Т-72Б3М и комплекси Тор-М2.

В резултат на това те оповестиха за откриването на минимум 450 неповторими микроелектронни съставния елемент, създадени от компании от Съединени американски щати, Европа и Източна Азия.

Най-изненадващото е, че подробният разбор на набора от открити микрочипове сподели, че по-голямата част от тях са основани от американци (57 компании от САЩ), също така 10 от тях съставляват повече от 200 съставния елемент.

Лидерът в снабдяването на съветските ракети с американски електронни мозъци е Texas Instruments със седалище в Далас. Техните артикули са открити в дронове, информационни системи, крилати ракети Х-101 с въздушно изстрелване и крилати ракети Искандер 9M727.

Британски специалисти означават, че от откритите 450 съставния елемент минимум 18% са били под експортния надзор на Съединени американски щати още преди връщането на Крим на Русия през 2014 година, само че руснаците към момента са се опитвали да ги закупят и конфигурират на своите ракети, дронове и системи за противовъздушна защита.

С помощта на американската компания Altana Atlas специалисти от RUSI проучиха над милион покупко-продажби, подписани от 2017 до 2021 година и свързани с продажбата на чипове, употребявани в нашите ракети.

Анализът сподели, че в множеството от тези транзакции компании от Китай, Съединени американски щати, Германия и Англия са публични клиенти на чиповете. Впоследствие електрониката е била изпратена през трети страни и по време на превозването е можело да бъде изпратена до Русия.

" Като се има поради преобладаването на съставни елементи, създадени в Западна и Източна Азия в тези системи, Русия няма ясна опция на производството на сходни съставни елементи в страната и заместването на вноса няма да бъде задоволително, с цел да компенсира размерите, нужни за попълване на изразходваните или изгубени в Украйна ", настояват те.

" В резултат на това страната може да би трябвало или да създаде, или да създаде по-малко ефикасни заместители, или да заобиколи глобите, с цел да придобие нужните съставни елементи ", считат английски специалисти.

Иранският опит

Трябва да се означи, че в случай че догатките на британците са правилни, тогава Русия е тръгнала по иранския път. Съвсем неотдавна, когато нашата войска стартира всеобщо да употребява дронове Геран, доста хора се чудеха по какъв начин Иран, който е под наказания от 40 години, е съумял да стартира производството на електрониката си, нужна за работата на сателитната навигационна система.

Изследването на няколко невзривени дрона сподели, че... иранците не са основали свои лични чипове, а просто са употребявали американски.

Лидер по брой съставни елементи в техните дронове е Texas Instruments, четвъртият в света производител на полупроводници, профилиран в " мозъци " за промишлеността.

" Ние знаем, че американците от доста години постановат наказания на доста компании, които са основани от иранските специфични служби за закупуване на съоръжение ", сподели за Царьград Юрий Лямин, боен специалист, експерт по иранските въоръжени сили и създател на книгата " Персийски бастион ".

Според него забележителна част от тези подложни компании са основани в Китай, в Обединените арабски емирства и други страни, върху които на Америка е доста неловко да оказва напън със наказания.

Същият Китай към този момент е в положение на комерсиална война със Съединените щати, тъй че всевъзможни спомагателни ограничавания, които могат да бъдат свързани със съдействието с Иран, са просто невидими на фона на тази битка.

" Тези компании могат да бъдат основани авансово, да съществуват няколко години, само че да бъдат задействани в точното време ", твърди Ламин.

" Чрез тях се закупува нужното съоръжение, след което ориста на тази компания към този момент е без значение. Дори и да попадне под наказания, тя няма изключително имущество. Всъщност това е манекен, който е основан да държи една или в най-хубавия случай няколко партиди съоръжение ", изяснява той.

" И по този метод Иран купува разнообразни съставни елементи в продължение на доста години. Освен това освен китайското, само че и западното произвеждане, в това число това, което се създава в Европейския съюз и самите Съединени щати ", сподели Ламин.

Експертът също по този начин означи, че иранските вериги за доставки са проведени по подобен метод, че освен продавачите, само че и купувачите от привидната компания може да не знаят крайния адресат на глобени артикули.

Закупеното съоръжение се изпраща в трети страни и може да се съхранява в хранилища за дълго време. Веригите могат да включват два или три медиатора в разнообразни положения.

" Американците се пробват да се борят с това от доста години. Но главният им проблем е, че закъсняват. Докато глобяват фиктивната компания, тя е изпълнила задачата си. Иранците я затварят - без огромни загуби - и задействат идващия ", добави нашият събеседник.

Все още не е изцяло ясно по какъв начин тъкмо Русия е съумяла да обезпечи своята отбранителна промишленост с сериозни детайли. Първо, запасите от електроника могат да бъдат направени авансово и доста по-рано.

Второ, можеше да се сътвори мрежа от медиатори, която действа и през днешния ден. Контрабандата и сивият импорт се сочат като най-вероятните разновидности за заобикаляне на американските наказания. Достъпът до електроника с двойна приложимост би трябвало да бъде доста улеснен от обстоятелството, че официално американските или европейските микрочипове в действителност се създават във заводи в Китай.

Русия и Иран могат да купуват това, което е създадено, заобикаляйки счетоводството или отписано като " брак ". Може би същите схеми са основани и с тайванските производители.

Въпреки това, каквото и да е техническото решение (и най-вероятно то е цялостен куп сиви схеми, подправени с секрети съглашения сред специфичните служби и подкупи на управлението на компаниите), като цяло подреждането на огромни подозрения не провокира огромни подозрения: Русия, макар че се опълчва на глобализацията по американски мостри, все пак съумява да се интегрира в нея и да употребява нейните благоприятни условия в своя изгода.

Какво значи това?

Първо, скъпите украинци, които измислиха занимателната, съгласно тях, смешка за глупавите руснаци, принудени да изваждат микропроцесорите, нужни на отбранителната индустрия от пералните машини, трагично ни подценяват. Ако казаното от специалистите на RUSI в откритата част на отчета е правилно (такива документи, като предписание, имат освен обществена, само че и секретна част), тогава в действителност обстановката може да е, че Русия е купила няколко завода посредством подставени лица за производството на същите тези шайби и в продължение на години придобива електрониката, нужна за отбранителната промишленост на едро.

Можете ли да си визиите какъв брой микрочипове могат да бъдат опаковани в 40-футов транспортен резервоар? Какво ще кажете за 10 или двадесет такива контейнера?

Второ, в един глобализиран, пронизан от търговия свят, даже неналичието на сериозна промишленост, която може да се назова произвеждане на полупроводници, към момента не е присъда.

И трето, в света стартира друга конкуренция, в която Русия е изправена пред задачата да сътвори своя лична полупроводникова промишленост, а Съединените щати и техните съдружници са изправени пред задачата да намерят и запушат всички пукнатини, през които руснаците могат вземете сериозно съоръжение и технологии. Резултатът от това съревнование надалеч надвишава сегашния спор и ще дефинира спечелилия в идната война.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР