Не е тайна, че под град Ел-Бахнаса, Египет се крие

...
Не е тайна, че под град Ел-Бахнаса, Египет се крие
Коментари Харесай

Мумиите със златни езици

Не е загадка, че под град Ел-Бахнаса, Египет се крие неописуемо богатство. Археологическа задача от Испания разкопава мястото в продължение на 30 години и открива доста гробници от разнообразни династии и текстове върху папирус, които към момента озадачават специалистите.

Според The ​​Times of Israel двете мумии, мъж и жена, са положени да почиват във варовиков саркофаг в Оксиринх – исторически град в Египет. Те умират към 525 година прочие н. е. в края на династията на Саите, която е последният път, когато локалните египтяни царуват над своето царство преди персийското завладяване през 6 век прочие н. е.

Министерството на туризма и антиките споделя, че златните езици разрешават на мъртвите да приказват с Озирис, богът на подземния свят, който прекарва пасажерите към отвъдното. Докато 402-те погребални фигурки, амулети и скарабеи, открити в гробниците, също са зашеметяващи, положението на мъжкия саркофаг изненадва най-вече специалистите.

„ Това е доста значимо, тъй като рядко се намира гробница, която да е изцяло запечатана “, сподели шефът на разкопките Естер Понс Меладо.

Според Egypt Today град Оксиринх се намира в провинция Миня на към 160 километра от столицата на Кайро. Въпреки че гробницата на дамата наподобява е била отваряна и преди, споделя генералният секретар на Върховния съвет по антики Мустафа Вазири, гробницата и саркофагът на мъжа са били изцяло недокоснати.

Съдиректорът на разкопките Майте Маскорт удостоверява, че втората гробница „ е била изцяло затворена и запечатана и задачата я отваря за първи път по време на разкопките “. Тази задача е основана в университета в Барселона и се състои от 14 специалисти от Испания, Италия, Франция, Съединените щати и Египет.

В гробницата откривателите откриват извънредно добре непокътната мъжка мумия и четири канонични буркана, които са били употребявани за предпазване на вътрешните й органи. В нея има и стотици фигурки, направени от фаянс, както и един скарабей и разнообразни амулети.

Тези фигурки наподобяват на господ Хор, древноегипетско провидение, нормално представяно като човек с глава на сокол, който би трябвало да пази монархията. Изображения на сърца и пера украсяват някои от тези артефакти, а по тялото има сферични и тръбни части фаянс.

„ Едно от гърнетата съдържаше 402 фигурки на Ушабти, направени от фаянс, набор от дребни амулети и зелени мъниста “, сподели Хасан Амер, професор в катедрата по гръко-римска археология в университета в Кайро, който е съ-ръководител на разкопките.

Саркофагът на дамата е разпечатан в антични времена и ограбен, макар че археолозите откриват добре непокътнат каменен талисман и „ подглавник в чудесно положение “. Двете варовикови структури са ситуирани една до друга, като златните езици към момента се намират в устата на едната добре непокътната мумия и на друга, която значително към този момент се е разложила.

Изследователите също по този начин откриват три други златни езика отвън гробниците, които датират от римския интервал на Древен Египет, който стартира през 30 година прочие н. е.

Според Euro Weekly News, изследователският екип взема решение да резервира мумифицираните черва в погребалните буркани. Историците от дълго време са стигнали до заключението, че персонални движимости, съдържащи се в саркофазите, са сложени там, с цел да съпровождат мъртвите в отвъдния живот.

В последна сметка екипът намира самите саркофази за най-интересни от всичко. Въпреки че откриването на незапечатан ковчег от Древен Египет е зашеметяваща необичайност сама по себе си, фактът, това че гробниците на династията Саите се разграничават архитектурно от всички, открити преди този момент в Ел-Бахнаса, прави тази разкопка скъп триумф.

Естер Понс Меладо и Майте Маскорт разкриват още доста неща от 1992 година, когато за първи път започнаха да копаят в археологически обект Оксиринх, насам – от гробници от римската ера с човешки остатъци и византийски крипти до украсените със златни листа мумии, открити предходната седмица.

Настоящата им археологическа задача би трябвало да завърши за сезона на 10 декември 2021 година, само че те ще се върнат още веднъж идната година, с цел да открият още по-завладяваща египетска история.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР