Не е сериозно да си твърди, че новите лекарства имат

...
Не е сериозно да си твърди, че новите лекарства имат
Коментари Харесай

Правителство досега не си е позволявало да налага мораториум на нови лекарства

" Не е съществено да си твърди, че новите медикаменти имат опция и по тази причина се постанова мораториум. Средства за новите медикаменти са незначителни по отношение на целия размер за лекарствени артикули, който се отделя от страната за годината ", изясни пред НоваТВ депутатът от Българска социалистическа партия, проф. Георги Михайлов.

Коментарът му е по отношение на идното гласоподаване от депутатите на ветото на президента над признатия мораториум върху новите медикаменти. Той изясни, че цената на новите медикаменти е сред 2,5% и 4% от парите за всички медикаменти.

 Депутатите подхванаха ветото на президента за новите медикаменти
Депутатите подхванаха ветото на президента за новите медикаменти

Румен Радев: Мораториумът е в несъгласие с доста интернационалните актове


Професорът добяви, че за последните 30 години, нито едно държавно управление на България, без значение от тежките обстановки в избрани години, не си е разрешавало да постанова мораториум за импорт на нови медикаменти.

Проф. Михайлов уточни, че следващата година този проблем ще се появи още веднъж , само че тогава ще има измислени нови медикаменти в медицината и когато изтече едногодишният период на гласувания мораториум, депутатите ще бъдат изправени пред по-трудната задача, да решат кои от новоизобретените медикаменти да бъдат утвърдени.

" Новите новаторски медикаменти са избрани за някои диагнози и то за избран етап на болестта. И тези медикаменти за животозастрашаващи болести могат да управляват болестта ", разяснява професорът.

 Бюджетна комисия отхвърли ветото на президента за новаторските медикаменти Обновена
Бюджетна комисия отхвърли ветото на президента за новаторските медикаменти

Една нова молекула коства 10 млн. лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР