Не е сериозно да се твърди, че хакерската атака, която

...
Не е сериозно да се твърди, че хакерската атака, която
Коментари Харесай

Експерт: Ако руската киберармия ни атакува, изчезваме. Хакерите блокираха сайтовете на 14 институции

Не е съществено да се твърди, че хакерската офанзива, която през уикенда блокира уеб страниците на 14 държавни институции у нас, е поръчана от Русия. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия специалистът по киберсигурност Спас Иванов.

„ Не е съществено, тъй като се приказва за един причинител от Магнитогорск, Челябинска област. Трудно ми е да допускам, че е от ФСБ. Там където те пипнат, последствията са тежки. Спомнете си офанзивата против Украйна. Цялото източно крайбрежие на Съединени американски щати бе парализирано съвсем месец “, добави той.

„ Това е предизвестие. Когато атакуваш формалните уеб сайтове на страната, не го правиш в събота или неделя, когато нацията спи и яде, а в работен ден, за се блокира активността и да се внесе оптимално количество суматоха “, разяснява експертът.

Според шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов обаче към този момент е ясно името на съветския хакер, който стои зад офанзивата.

Междувременно представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова сподели пред бТВ, че уеб сайтът на Летище Бургас краткотрайно е бил недосегаем към 13 часа на 15 октомври.

„ Към момента е открита самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към осъщественото закононарушение, само че се работи по инспекция и определяне на още близо 150 лица “, добави тя.

„ Работи се по установяването на точната локация на причинители на хакерската офанзива, местоположението на лицето, за което към този момент имаме информация, беше открито от специалисти към Национална следствена работа. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, открито като източник на хакерската атака, след това бяха открити и други места “, изясни представителят на СГП.

„ По-скоро става въпрос за единични акции в сравнение с офанзива на държавно равнище. Смятам, че в случай че Русия заповяда офанзива с опциите на киберармията, която има, тъй като тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим много по-болезнено ”, безапелационен е Спас Иванов.

По думите му в случай че това е публична поръчка от страна на съветските управляващи, стигането до един причинител толкоз бързо и толкоз елементарно на процедура би било изцяло невероятно. Ако предположим, че сме стигнали до верния човек, то по всяка възможност не е поръчка, безапелационен е Иванов.

Продължаваме да държим всички DNS сървъри в една мрежа и в случай че някой я унищожи, изчезваме, акцентира той.

„ Сред атакуваните институции има една-две банки. Със сигурност е ДСК. Така твърди хакерът в Телеграм. От банката няма публично изказване. Може би през днешния ден ще дадат “, съобщи специалистът.

Министерствата на защитата и на вътрешните работи, Държаният запас също са атакувани, добави той.

Ако офанзивата беше ориентирана към сериозната инфраструктура на страната – електроцентрали и ТЕЦ-ове, последствията щяха са много съществени, сподели пък в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия специалистът по киберсигурност Красимир Коцев.

„ Представете си, че 50 индивида отидат на един банкомат, с цел да ревизират по едно и също време сметките си, само че нито нито един от тях не тегли пари от сметката си. 51-ият ще желае да изтегли вложенията си, само че няма да успее да го направи поради всички тези, които в този миг са блокирали банкомата. По същият метод работи и DDoS офанзивата. Тя претрупва ресурсите на мрежата или надлежно на устройството, което таргетира, в резултат на което неговите законни консуматори не могат да го употребяват “, изясни той.

Това е и задачата на хакерската офанзива, ориентирана към някои държавни уеб сайтове у нас, която беше осъществена в почивните дни, добави Коцев.

Коцев добави, че сходен вид офанзива не води до приключване на данни, а може само да предотврати опцията на законните консуматори да достъпват уеб страницата.

Коцев означи, че офанзива е добре направена, защото изисква сериозна съгласуваност на екипа, който стои зад реализацията й. Тя таргетира няколко институции по едно и също време. Не е целяла да навреди съществено на някоя от тези институции или да саботира работата на страната. По думите му с тази офанзива се търси медийно внимание.

Той акцентира, че в последните години се следи доста сериозна самодейност от страна на институциите да се защитят – ревизират се системите си за сигурност и се построяват така наречен стратегии за реакция при случай, образоват се чиновниците в администрацията.

Според него бизнесът в България е по-добре предпазен. В институциите от ден на ден се построяват аварийни копия и се следят много положителни трендове по повод отбраната на данните.

Той призна, обаче, че постоянно има риск, само че е нужен много сериозен финансов тласък, с цел да се пробие една институция, в случай че е добре предпазена.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР