Не е полезно да се взима крайно решение преди да

...
Не е полезно да се взима крайно решение преди да
Коментари Харесай

Доц. Милен Иванов: Обществото очаква по-строги репресии към престъпниците

Не е потребно да се взима извънредно решение преди да се видят всички доказателства. Не би трябвало да се издават предварителни присъди на служителя на реда. На база известните условия отсам, служителят на реда е имал на пръв взор съображение да създаде изстрел.  Това съобщи юрист Димитър Марковски в ефира на Нова телевизия.

На 18 септември в полицията е получен сигнал, че в региона на столичен хотел трима непознати са нападнали две девойки. На място са изпратени полицейски екипи. При преследването са създадени предупредителни изстрели в безвредна посока, само че бегълците не спрели. При създаден още един изстрел е ранен един от тях - 18-годишен. Незабавно е откаран в болница, само че по-късно е умрял.

„ Резултатът от експертизите ще внесат цялостната изясненост за това в какво състояние се е намирало момчето при стрелбата ”, добави той.

Доц. Милен Иванов, някогашен зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи, съобщи: „ Стоп патроните са абсурд, те трябваше от дълго време да се отстранен. Те са смъртоносни на 11 метра разстояние. Стоп патронът не е решение, дори е рисков, тъй като лимитира правата на служителя на реда за самоотбрана. Например – в случай че нарушителят се намира зад кола, патронът ще спре в ламарината, а нарушителят може да си стреля по служителя на реда. ”

Адвокат Марковски разясни: „ Полицаят е дал полицейско предписание към крадеца. Категорично би трябвало да се знае, че когато полицейски орган даде предписание, то би трябвало да се извърши. ”

„ Трябва да имаме две послания. Едното е, когато служител на реда извади оръжие, направете всичко допустимо като чиновник на реда да не се стига до гибел. Другото – като причинител на закононарушение, постарайте се да не се стига до такива крайни случаи. Важно е да си извадим поучения ”, добави още юристът.

 „ Обществото чака по-строги репресии към причинителите на закононарушения. Това е в резултат на дългите години безучастие ”, сподели доцент Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР