Не е осъществен достатъчен контрол на различни нива в болница

...
Не е осъществен достатъчен контрол на различни нива в болница
Коментари Харесай

Проверката на МЗ за разменените бебета: липса на достатъчен контрол в Шейново

Не е сбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища в болница " Шейново "  в София в случая, при които се оказа, че две новородени са били разменени и не се намират при биологичните си родители.

Това е открила инспекцията на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, направена в интервала 21 декември - 4 януари.  Констатирани са нарушавания на най-малко четири текста от медицинските стандарти. Те се отнасят до организацията и реда на банкет на родилките, на обслужване на новородените и на изписването им. Нарушени са няколко наредби, както и три текста от Закона за лечебните заведения.

Това оповестиха през днешния ден от организацията на конференция без да дават изключително доста детайлности. Заключенията са въз основа на тествана документи.

Оттук нататък следва да се започва административно-наказателно произвеждане към всеки един, който е направил тези нарушавания. Сред тях са началникът на отделението по " Неонатология ", основната акушерка, както и старшите акушерки.

Директорът на " Медицински контрол " Росен Коларов посочи, че не могат да кажат в кой миг е станала размяната на двете новородени.

" Фактът е реалност, няма по какъв начин да установим по кое време е станало. Затова се води досъдебно произвеждане ", сподели той.

И още: " Явно е станало в даден миг, заменени са ".

Той отхвърли да назове имената на виновните за размяната на децата.

Екип на организацията е изискала съответната документи. Изготвен е констативен протокол, който е възложен на болничното заведение и на здравния министър. Ще бъде изпратен и до прокуратурата, където също тече инспекция. Изпратено е писмо и до Агенцията за протекция на детето. 

Сега проверяващият екип, който е самостоятелен, има период от три месеца за правене на актове за административни нарушавания.

Предстои и целият развой на предаване на новородените да бъде добре оценен и детайлизиран.

Здравният министър е изискал и стартира поверка от организацията на практиките във всички АЕГ отделения в страната (над 130), с цел да се види по какъв начин се съблюдават стандартите.

Целта е да се оценят рисковите миг, да се види там, където има пукнатини, какви са те, до каква степен носят избран риск и наложително ще се излезе с предложение за усъвършенстване на стандартите по неонатология и по акушерство и гинекология, в това число като бъде детайлизиран процесът по предаване на новородените, обясниха от " Медицински контрол ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР