Не е нужен повод, за да се подсладите с лимонов

...
Не е нужен повод, за да се подсладите с лимонов
Коментари Харесай

Лимонов мерингов тарт

Не е необходим мотив, с цел да се подсладите с лимонен меренгов тарт, нужна е единствено рецептата за него, която към този момент имате

Необходими Продукти

Маслен блат


● брашно - 160 г
● бадемово брашно - 30 г
● пудра захар - 70 г
● бакпулвер - 1/4 ч.л.
● сол - 1/4 ч.л
● масло - 70 г със стайна температура
● жълтъци - 3 бр. L (52 грама)
● ванилия - 1 шушулка

Лимонов пласт


● яйца - 3 бр. L
● лимонен сок - 80 мл свеж
● захар - 150 г кристална
● масло - 85 г на кубчета със стайна температура
● лимонова кора - 1 с.л.

Швейцарски меренг


● белтъци - 3 бр. (90 г)
● захар - 65 г кристална
● лимонен сок - 1/4 ч.л. или кремотартар
● ванилия - 1/2 ч.л чист дестилат

Начин на подготвяне

Брашното, бадемовото брашно, пудрата захар, бакпулверът и солта се пресяват през решето. В купата на миксера се размесват на мудна скорост. Прибавя се маслото на кубчета, разрушава се с миксера до ронливо тесто.

Поставя се на набрашнен плот и се събира с ръце на топка, увива се във фолио, слага в ледник за минимум 6 часа. Може да се подготви от предния ден. След като е охладено задоволително, се изважда на набрашнена повърхнина и се разточва деликатно и нежно от средата към краищата, с цел да има вярна форма се върти всякога на четвърт оборот и за по -лесно разточване.

Оформя се с диаметър колкото е дъното на тарта, към 26-28 см. Завива се към точилката и с нейна помощ се слага върху формата-тарт, като единствено с пръсти се оформя ръб и основа на тестото.

За да не се къса по време на печене не се издърпва, а единствено с възглавничките на пръстите се оформя към стените, като се притиска по тях и надолу към основата му. Изглажда се с ръце или с мъничка точилка за тарт.

Отново се слага във ледник за към 15 минути, изважда се, надупчва се с вилица на множеството места и се слага кръг на дъното му от хартия запълнена с бобови зърна или със специфичните камъчета за печене.

Пече се на 170 градуса за към 25/30 минути до прекрасен тен на ръбовете му. Изважда се от фурната, маха се хартията с пълнежа от тежест и още веднъж се запича за 5 минути. Охлажда се изцяло.

Лимонов пласт:

Работи се с тел за разтрошаване и термометър. На водна баня се слага купа с яйцата, лимонен сок и захарта. Бърка се непрестанно, с цел да се избегне пресичането на яйцата.

Сместа би трябвало да стане със светложълт прелестен цвят, плътна като сос Холандез, или заквасена сметана. Трябва да доближи 79 градуса, след което се смъква от огъня и незабавно се прецежда през цедилка, с цел да няма бучици, в случай че има такива. Добавя се маслото на кубчета и се разбърква с шпатула до крем. Добавя се лимонова кора. Веднага се изсипва върху изцяло охладения тарт.

Швейцарски меренг:

На водна баня се слага купата с белтъците, захар и лимонен сок. Разбърква се непрестанно до момента в който захарта се разтопи и сместа стане мощно гореща - до 71 градуса, защото това е температурата за заличаване на салмонелата. Отстранява се от огъня и белтъчната примес незабавно се слага в купата на миксера и се разрушава на висока скорост до сняг.

С помощта на две супени лъжици или с необятна шпатула се загребва от белтъчния меренг и се слагат огромни топки върху лимоновия крем. Заглаждат се леко и с горелка леко и доста деликатно се обгарят до прелестен златист цвят.

Лимоновият мерингов тарт е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР