Не е необходимо да се бърза с третата доза ваксина

...
Не е необходимо да се бърза с третата доза ваксина
Коментари Харесай

Акад. Петрунов каза трябва ли да бързаме с третата ваксина

" Не е належащо да се бърза с третата доза ваксина против Коронавирус ", сподели пред Българска национална телевизия акад. Богдан Петрунов.

Според него би трябвало да са минали най-малко 10 месеца от втората доза. С възрастта над 65 години болните от злокачествени болести имат имунен недостиг и би трябвало да си слагат третата доза, само че здравите могат да изчакат до 1 година.

Трябва незабавно да се каже, че всички страдащи от хронични болести, би трябвало също да се имат поради за трета доза - хора със сърдечни болести, белодробни болести, при всички тях се компрометира имунната система и на тях би трябвало да им се сложи тази бустерна трета доза. Хората, които са изложени на непрекъснат контакт с други хора също - военни, медици, търговски представители и други, тъй като те са рискови освен за себе си, само че и за близките.

Относно хората с антитела, които са го изкарали, даже и да имате високи антитела, те последователно ще спаднат. Философията на тази бустерна доза е тъкмо тази, това е бъдещето в битката с Коронавирус. Това ще стане и с ковид, както с грипа, всяка година се прави имунизация.

По принцип няма противопоказание за слагане на две ваксини по едно и също време - и за грип и за коронавирус, само че се предлага сред тях да има 14 дни интервал. Миналата година нямахме грип, добре ще е да се направи имунизация, доста компании готвят комбинирана ваксина и за двете.

Относно сегашната обстановка с имунизацията у нас, той разясни: Не е повода единствено във имунизационната акция, а в народопсихологията ни, ние сме скептични като народ, не имаме вяра. А това е нездравословно деяние - пропагандирането на това антиваксърско разбиране. Особено доктор да съобщи, че е срещу имунизациите.

Не мога да си обясня хората с настроените срещу имунизациите. Две са достиженията в света- имунизациите и антибиотиците. Иначе нямаше да сме толкоз доста като население. Още при раждането ни вършат ваксини.

Вълната продължава, не сме достигнали върха, над 400 души се намират в интензивни отделения и това е обезпокоително и може би ще ги загубим.

Едно грамадно изследване гласи, че на 600 хиляди умряли, в разбора, който е изработен, се открива, че за неимунизираните 11 пъти е по-голям рискът да починат, 10 пъти е по-голям рискът да влязат в болница и 4 пъти е по-голям рискът да се заразят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР