Не е моя работа аз да преговарям с новите собственици,

...
Не е моя работа аз да преговарям с новите собственици,
Коментари Харесай

Цветан Василев: Ще осъдим държавата, новите в политиката не се заинтересуваха от безобразията в КТБ - Икономика

Не е моя работа аз да договарям с новите притежатели, това е проблем на страната. Ние ще осъдим страната, а тя, в случай че има предпочитание и воля, дано да си търси обезщетенията от новите притежатели, както и от тези, които са продали на безценица.

Това сподели пред " Фокус " ръководителят на Надзорния съвет на " Корпоративна комерсиална банка " (КТБ) Цветан Василев. Той разгласи, че новите лица в политиката, които не би трябвало да са свързани с така наречен статукво, изобщо не са се заинтересували от несъстоятелността на КТБ. 

Василев уточни, че е писал сигнал над 100 страници с приложени потвърдени закононарушения на синдиците на банката, само че по него не е реагирал тогавашният длъжностен министър председател Стефан Янев, а след това и постоянното държавно управление.

" Моите сътрудници от Съвета на шефовете на банката Георги Христов, Георги Здравков написаха редица отчети за други закононарушения на синдиците – реакция никаква. На нас ни беше отговорено, че поради комплицираната зависимост на Фонда за гарантиране на влогове, министърът на финансите, на който Фондът е подресорен - вие, допускам, си спомняте фанфарите, с които тогавашният министър на финансите влезе в постройката на КТБ дружно с тогавашния началник на Фонда за гарантиране на влоговете, а настоящ подуправител в Банков контрол Радослав Миленков, се оказа, че всички служебни, пък и постоянни министри на финансите, отхвърлиха да създадат следствие на активността на синдиците. Независимо от нашите твърди доказателства за тяхната незаконна активност. А пък на всичко от горната страна Закона за кредитните институции разрешава на министъра на финансите и да ги смени, единствено че той не си направи този труд ", споделя той.

По думите на банкера всички служебни и постоянни министри на финансите от държавното управление на Стефан Янев до момента, са отказали да извърнат внимание на сигналите за " безобразията в КТБ ".

" Бих желал наивно да имам вяра, че не са разбрали значимостта на случая на " КТБ ". В последната управническа коалиция има и съучастници в погрома на банката. Българска социалистическа партия на Сергей Станишев беше съизвършител, както и " Да, България ". Да не приказваме за партията на Слави Трифонов, директно обвързана с виновниците за разгрома на КТБ. Достатъчно доста хора са оплетени в умишленото ѝ банкрутиране ", съобщи Цветан Василев.

Той е на мнение, че въпросните политици желаят да избягат от тематиката " КТБ ", тъй като е омерта. По думите му лицензът на КТБ е лишен нелегално и ще се търсят правата по законите на България за компенсиране на вредите и вредите както за притежателите, по този начин и за мениджърите на принудително ликвидираната банка. Според Василев аргументите за офанзивата на КТБ са две:

" Едната – страхът на статуквото от мен, тъй като явно аз не бях систематичен състезател, колкото и да ми приписваха връзки с този и оня. Наред с това доста сериозна причина е извънредно скъпият капиталови портфейл на банката, включващ компании над 1 милиарда и 700 милиона евро ".

Банкерът изясни, че уредниците на офанзивата против банката са разчитали на фигура в Закона за кредитните институции, наречена Специален контрол, при която възможното подаване на искане от страна на шефовете и ръководещите банката за сходна фигура, целяща избавяне от банкрут, са считали, че това нещо ще им разреши да лишат ръководещите и притежателите на банката от право да пазят лиценза на банката през съответните административни съдилища в България: 

" Опитвали са се да слагат тази клопка. В този проект сигурно вземат участие тогавашното управление на Българска народна банка – Иван Искров, тогавашният вицеуправител на Българска народна банка Димитър Костов и други лица. Малко прочут факт е, че на 19 юни, един ден преди слагането на банката под специфичен контрол, при мен във Виена пристигна тогавашният основен изпълнителен шеф на банката Орлин Русев. Целият припотен, изпотен, с гореща молба да се съглася изпълнителните шефове да изискат специфичен контрол от Българска народна банка, вместо това да направи самото управление на Българска народна банка, виждайки, че изкуствено насадената суматоха от медиите в страната, както и от обществените дейности на прокуратурата, доведоха до страховит безпорядък измежду вложителите на КТБ. Тогава аз трябваше да предпочитам сред вероятността банката да банкрутира заради неспособност да извърши всичките подредени заплащания, което беше напълно действително, и да бъде пожелан Специален контрол, който съгласно логиката и философията на Българска народна банка, показана и предпазена също по този начин пред Европейска централна банка, означаваше да се даде опция на първо време на нейните акционери, а по-късно и на други вложители да оздравят банката. "

Той уточни, че надявайки се, че съдът ще одобри, че нямат юридически интерес, нито мениджърите, нито акционерите са направили одит, съгласно условията на Закона за кредитните институции. Цветан Василев, че е последвала " подигравка от методически отчети " на три консултантски компании, настоящи в България – " Делойт ", " Ърнст енд Янг " и " Алфа Консултинг ".

" Тези отчети бяха размахвани поради големите дупки от 4 милиарда и не знам още какъв брой си стотин милиона. Приложената методика първо не съществува на никое място и не е прилагана на никое място, не е била съобразена и с настоящия закон. А пък да не приказвам, че главният метод в тази методика е бил има или няма кредитни досиета, на база на които са осъществявани провизиите. Тези кредитни досиета, за които в случай че си спомняте и вие, и вашите слушатели, също бяха разнасяни по медиите. Били откраднати, били скрити от мениджмънта на банката – от мен, пък по-късно голямата част от тези кредитни досиета се оказаха налични в досието по наказателното произвеждане ", сподели още Цветан Василев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР