Не е известно откъде точно ще започне очакваната украинска контраатака,

...
Не е известно откъде точно ще започне очакваната украинска контраатака,
Коментари Харесай

Украйна подготвя изненади при контраофанзивата

Не е известно от кое място тъкмо ще стартира предстоящата украинска контраофанзива, само че има спекулации, че е допустимо това да стане от Запорожка област, написа АРД. Германската медия въпреки всичко отбелязва, че признаци за сходно нахлуване към този момент още не се виждат. Нещо повече. Президентът Володимир Зеленски предизвести, че контранастъплението не може да стартира без спомагателни оръжейни доставки от страните, подкрепящи Украйна.

Недостиг на оръжия

Освен със западни оръжия, Киев се бори против съветските окупатори и със остарели руски въоръжения. Има дефицит на артилерийски боеприпаси и на тежки оръжия, показва АРД. А швейцарският “Нойе Цюрихер Цайтунг ” написа, че до края на април в страната са пристигнали доста по-малко съвременни западни танкове от обещаните. От предстоящите 130 танка “М2 Ейбрамс ”, “Чалънджър ” и “Леопард 2 ” са били доставени към седемдесет, твърди изданието.

Къде тъкмо ще стартира украинската контраофанзива, несъмнено, не е ясно. Но съгласно немската обществено-правна медия има спекулации, че може да се чака украински удар по южното направление, за да се разделят окупираните от Русия територии и да се блокира съветската сухопътна връзка с Крим.

Киевският боен специалист Олех Жданов проучва обстановката по следния метод: “Вече не щурмуваме позиции както едно време – през Втората международна война. За благополучие сътрудниците ни оказват помощ със модерни способи за водене на война, в това число и за настъпателни маневри. А що се отнася до тактиката на войските ни при контранастъплението, ще има доста изненади, изключително за съветското военно командване. ”

Шефът на украинското разузнаване Кирил Буданов пък твърди пред “YahooNews ”, че Москва сега не е способна на сериозна атака. По думите му Русия не разполага с боен, стопански и политически капацитет, нито пък с задоволително ракети. От друга страна обаче съветската войска е способна да се отбранява добре, което съставлява сериозен проблем пред офанзивата на Киев.

Принудително изселване

Една атака на юг би могла да стартира от региона Запорожие, която се управлява от украинците. Руските окупатори оповестиха, че изселват цели общини от този район.

“Те се преструват, че ги е грижа за популацията, само че в реалност водят хората към съветските отбранителни линии ”, съобщи в тази връзка Наталия Хуменюк, говорителка на Южната група войски от въоръжените сили на Украйна. Тя упрекна руснаците, че се готвят да употребяват цивилното украинско население като жив щит.

В южната част на Украйна се намира и окупираната Запорожка атомна електроцентрала. Шефът на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси тези дни още веднъж предизвести, че нуклеарната сигурност на региона не е обезпечена.

Активна акция за евакуация

Кметът на регионалния град Запорожие Дмитро Орлов споделя, че е имало интензивно поощряване на локалните хора към евакуация, която досега към момента е доброволна. „ Или към брега на Азовско море, или към територията на окупирания Крим, или към Русия ”. Различни хора са били отведени, споделя той пред АРД.

Политическото и военно управление на Украйна се намира под засилен напън за сполучлива контраатака. Във “Вашингтон пост ” обаче министърът на защитата Олексий Резников съобщи, че доста хора имали прекомерно високи упования и можело да бъдат разочаровани.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР