Не е имало нарушение на конституцията при приемане на закона

...
Не е имало нарушение на конституцията при приемане на закона
Коментари Харесай

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП срещу третото четене на бюджета

Не е имало нарушаване на конституцията при приемане на закона за бюджета за 2018 година Това реши единомислещо Конституционният съд (КС), като одобри, че не е имало наредба, гласувана три пъти от депутатите, осведоми news.lex.bg.

Делото против един от текстовете в закона беше формирано по искане на 66 депутати от Българска социалистическа партия. Според тях наредбата е гласувана три пъти в прорез с главния закон, който планува, че законите се одобряват на две четения. Става въпрос за член 6, aл. 1, paздeл II, т. 1.2. " Субсидии и други настоящи прехвърляния ", който визира бюджета на Министерския съвет.

Проектът, импортиран от финансовия министър Владислав Горанов, планува по това перо да бъдат планувани 5 млн. лева, а депутатът от Българска социалистическа партия Васил Антов предложи сумата е да е 6.13 млн. лева Идеята му е тези 1.13 млн. лева от горната страна да бъдат дадени за храм-паметника " Cв. Александър Невски " и за манастира " Св. Георги Зограф " на Атон.

Второто четене на въпросния текст в Народното събрание стартира на 29 ноември 2017 година Тогава болшинството (90 " за ", 28 " срещу ", 61 " въздържал се " ) одобри предлагането на Антонов. Последва прегласуване, при което то беше утвърдено даже с още по-голямо болшинство – 101 " за ", 32 срещу " и 68 " въздържал се ". Тогава, каквато е практиката, на гласоподаване беше подложен целият член 6 от закона за бюджета с включеното в него предложение на Антонов за 1.13 млн. лева за двата храма, само че то не събра болшинство. Последва искане за прегласуване, само че по предложение на ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов то беше отсрочено за идващия ден.

На 30 ноември 2017 година целият член 6, с отразеното в него предложение на Антонов още веднъж не събра задоволително гласове. А при последвалото гласоподаване беше утвърден бюджетът на кабинета, по този начин както е препоръчан от финансовия министър.

Според Българска социалистическа партия това значи, че на процедура съответната наредба от закона за бюджета е гласувана три пъти. Конституционните съдии обаче не одобряват това виждане. Аргументите им ще станат известни по-късно, когато бъде оповестено решението.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР