Назован е неочакван предвестник на поредния срив на американската икономика.

...
Назован е неочакван предвестник на поредния срив на американската икономика.
Коментари Харесай

В САЩ се очаква икономическа криза заради картонените кутии

Назован е непредвиден предвестител на следващия срив на американската стопанска система. Това е спад в производството и търсенето на картонени кутии. Това е много справедлив индикатор за оценка, допълващ обичайни индикатори като Брутният вътрешен продукт и инфлация, твърдят икономистите. И от ден на ден и повече икономисти в действителност чакат неизбежна криза в Съединени американски щати.

Все повече икономисти чакат идна криза в Съединени американски щати. Например хедж фондът „ Универса Инвестмънтс “, обвързван с създателя на „ Черният лебед “ Насим Талеб, предизвестява: „ Пригответе се за криза и срив на фондовия пазар като през 1929 година Това е бомба със закъснител, която ще бъде даже по-лоша от срутва на фондовия пазар през 1929 година “

И има още един тънък знак, който също може да бъде сигнал за края на света за Съединени американски щати, за който вложителите би трябвало да се тревожат. Именно картонените кутии са подценяван барометър за здравето на стопанската система, защото съставляват забележителна част от потребителските разноски. Независимо дали става дума за електронна търговия или доставка на насипни артикули до магазините, кашоните играят значима роля.

Доставките на гофрирани кутии в Съединени американски щати са паднали с 8,4% през четвъртото тримесечие, което е най-големият тримесечен спад от второто тримесечие на 2009 година, в разгара на Голямата финансова рецесия, съгласно Асоциацията на производителите на картонени кутии в Съединени американски щати. И това се случва в миг, когато високата инфлация и високите лихвени проценти към този момент стартират да въздействат на покупателните привички на потребителите в Съединени американски щати. Продажбите на дребно са спаднали през три от последните четири месеца.

Като цяло производството на картонени кутии в Съединени американски щати е намаляло внезапно, като са спрени към 20% от индустриалните мощности.

„ Производството на картонени опаковки за артикули се смята за един от индикаторите за икономическа интензивност в страната. Но не се употребява толкоз необятно, колкото други добре познати параметри - размерът на Брутният вътрешен продукт, динамичността на ипотечните заеми, компенсациите за безработица. Въпреки че от време на време тъкмо такива на пръв взор не напълно научни и стопански числа демонстрират най-добре картината на протичащото се “, споделя анализаторът Артьом Деев.

„ Обемът на произвеждане и ползване на картонени кутии може да се смята за един от обективните индикатори за положението на стопанската система на Северна Америка. В същото време това въобще не подсигурява неизбежното настъпване на криза в Съединени американски щати и началото на нова „ Голяма меланхолия “, споделя анализаторът на стопански опасности Виталий Манжос.

Що се отнася до упованията за борсов срив, Деев прецизира, че действителните стопански индикатори като продукция, работни места, Брутният вътрешен продукт постоянно се бъркат с борсовите данни. „ Невъзможно е обаче да се съди за положението на стопанската система единствено по борсовите показатели - тези данни постоянно са мощно подвластни от новините, публикуването на финансови данни на фирмите, от решенията на Федералния запас и впрочем. Фондовият пазар, изключително в Съединени американски щати, от дълго време е обособен от картината на действителната стопанска система, където се създават артикули. Капитализацията на фирмите е раздута заради продажбата на скъпи бумаги, показателите се повишават, когато се отстранен коронавирусните рестриктивните мерки, както беше през 2020 година, или падат, когато процентът на Федералния запас се увеличи, както беше предходната година. Затова си коства да се оценят данни, които показват действително произвеждане и търсене: Брутният вътрешен продукт, доставки, търсене на недвижими парцели, коли и инфлация “, изяснява Деев.

А обстановката в американската стопанска система надалеч не е добра. През първото и второто тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати беше негативен, а спадът в две следващи тримесечия демонстрира техническа криза. „ Това, че Белият дом не призна този факт, не значи, че няма проблеми в стопанската система “, споделя специалистът.

Друг индикатор е показателят на индустриалната интензивност от Института за ръководство на доставките. Той също падна два пъти поред в края на 2022 година - през ноември и декември, което демонстрира стесняване в промишлеността.

Индикаторът за недвижими парцели също крещи за проблемите в американската стопанска система. През декември 2022 година продажбите на жилища на вторичния пазар са намалели с 34% по отношение на същия интервал на 2021 година и са по-ниски от ноември. „ Спадът се следи през цялата предходната година, а аргументите бяха покачването на цените и повишението на лихвените проценти - това е явно “, споделя Деев.

Спадът на потребителското търсене се потвърждава и от спада в търсенето на коли, даже и на използвани. „ Както знаете, в Съединени американски щати опцията за закупуване на кола (дори и да не е нова) е нещо като национална концепция. Втората сходна американска концепция е достъпността на цените на бензина. И тук също има проблеми, защото галон бензин се увеличи в Съединени американски щати предходната година от нормалните 1,2-1,4 до 5 $ или повече в някои щати. Вътрешното ползване в Съединени американски щати понижава, което не може да не е фактор за компресиране на икономическите процеси “, счита Артьом Деев.

Все отново не може да не се признае, че инфлацията в Съединените щати също сега понижава: 6% против 40-годишен връх от 9,1% през лятото на 2022 година „ Но цената за това е нарастването на лихвените проценти по заемите след повишението на лихвените проценти от Федералния запас. И регулаторът не има намерение да спре дотук, нарастването ще продължи. И растежът на цената на кредитирането също ще стане фактор за забавянето на стопанската система, което е известно на безусловно всички “, споделя Деев.

Затова икономистът е сигурен, че от всички вероятни разновидности в Съединени американски щати може да има единствено два сюжета на събитията в близко бъдеще: мощна криза или по-лека криза.

Анализаторът Оксана Холоденко споделя, че знакът на картонената кутия въпреки всичко е второстепенен за оценка на вероятността от криза. „ Ключовите знаци, водещи до рецесията, са кривата на рентабилност на държавните облигации, показателят на водещите знаци, корпоративните облаги, броят на просрочията и неизпълненията, съотношението сред мед и злато. Според тях вероятността от криза в Съединени американски щати е висока в края на 2023 година, само че към този момент наподобява като евентуално плитка “, споделя Холоденко.

Нашият главен сюжет допуска, че стопанската система на Съединени американски щати ще покаже застоялост (растеж в границите на 0,5%) или лека криза тази година, безработицата ще се увеличи умерено. Инфлацията ще продължи да се забавя и до края на годината ще доближи 3-3,5%. Федералният запас ще увеличи лихвите до 5-5,25%, което може да значи още три покачвания от 25 базисни пункта и по-късно може да направи пауза, с цел да реши дали е направено задоволително за понижаване на инфлацията и какъв брой решително тя продължава да понижава.

Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори във „ Финам “, също към момента не чака повтаряне в Съединени американски щати на нещо сходно на Голямата меланхолия и срутва на фондовия пазар, както в края на 20-те години на предишния век. „ По-скоро в рисковия (не в базовия) сюжет можете да видите нещо, което припомня на събитията от 2008-2009 година, в случай че обстановката излезе отвън надзор. Комбинация от неподходящи събития може да докара до това – да вземем за пример ескалация на геополитически спорове, нови шокове в предлагането на международните пазари, неспособността на Федералния запас да се оправи с инфлацията и нуждата от по-строга парична политика, както и други вероятни „ черни лебеди “, споделя Беленкая.

„ Очакванията за криза и срив на фондовия пазар постоянно участват и се популяризират в медиите. Сега пророчествата за бърз срив на фондовия пазар и нова Голяма меланхолия наподобяват пресилени. Предишните две международни рецесии започнаха ненадейно. Следващият стопански спад може да не бъде породен от актуалните известни условия, а от напълно нови фактори “, сподели Манджос.

По отношение на десетилетните стопански цикли към момента не е пристигнало времето за нова криза. „ Това време ще пристигна към края на това десетилетие. Тази поредност наподобява по този начин: азиатската финансова рецесия от 1997-1998 година, по-късно световната финансова рецесия от 2008 година, по-късно икономическият спад от ковид през 2020 година и идният повтаряем спад се чака през 2028-2030 година “, заключва източникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР