Назначенията в Конституционния съд не съответстват на изискванията за квалификация

...
Назначенията в Конституционния съд не съответстват на изискванията за квалификация
Коментари Харесай

Иво Христов: С евровота би трябвало да има и предсрочни парламентарни избори

Назначенията в Конституционния съд не подхождат на условията за подготовка и обективност. Това съобщи пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов в коментар за новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

" Това е част от процеса по корумпиране на всички български институции. Не приказвам за корумпиране с пари, а за идейно и политическо ерозиране на всички български институции. Дори най-консервативната от тях - Конституционният съд, който би трябвало да е знак на обективност и подготвеност, на юридическа извисеност и праволинейност, в този момент от ден на ден наподобява на политизиран орган ", разяснява той.

По думите му това е и философията на измененията в Конституцията, които политизират всички органи, в това число прокуратурата.

Под предлога за европейския път на България се правят всички промени у нас, акцентира евродепутатът, като означи обаче, че хората не са удовлетворени от тях. А институциите, съгласно него, работят все по-зле.

" Евроатлантизмът стана универсална аргументация за всичко ", сподели той.

Историческите грехове се заплащат рано или късно, политическите също, предизвести Иво Христов.

Той подсети, че опълчването сред президент и държавно управление не е от през вчерашния ден, а аргументите са доста:

" То е израз на разрива сред сглобката и цялото общество. Президентът е определен с внушително болшинство от над 2 млн. гласа и се старае да показва настроенията на българския народ. Съвсем явно те отхвърлят дейностите на държавното управление. Това демонстрират сондажите - към 80% от българите отхвърлят дейностите на така наречен сглобка - стойности, които не помним от времената на Жан Виденов ".

И въпреки всичко Христов не се нае да предвижда дали ръководещите в България ще прибегнат до импийчмънт на президента.

Според него те недооценяват " барутния капацитет на българското общество ", което е извънредно недоволно и от цените, и от безпътицата:

" Това, че митингът е ням - във тип на възпиране от гласоподаване, напълно не значи, че обществото би приело всевъзможни внезапни ходове ".

По думите му има нужда от това Румен Радев да направи партия. Според него даже от дълго време е трябвало да бъде основана такава партия. Българите имат потребност от опция, безапелационен е той и посочи, че не става въпрос единствено за президентска партия, а въобще за нови хрумвания и посланичество.

" Евтини блъфове се продават като огромни очаквания. Необходим е ангажимент, ежедневен, за общностните каузи ", безапелационен е той.

Христов продължава да е последовател на концепцията за президентска република. Според него това е хоризонтът, към който би трябвало да се стреми страната. Изход от актуалната рецесия в границите на сегашната Конституция не е вероятен, счита той и добави: " Промените в Конституцията целяха таман това - да затворят и този спешен излаз от рецесията. Те нямат нищо общо с потребностите на България ".

" Делян Пеевски сега е този, който пее соловата партия на сглобката ", разяснява евродепутатът. По думите му е най-важно да се разбере, че " свърши бутафорията, която внушаваха българските грантови медии през последните 30 години, най-много през последните 15 години ".

" Цялата десница се сплоти към софрата, седна, пирува пред погледа на цялото българско поданство и към този момент е ясно какво съставлява тя ", счита той.

Според Иво Христов във допустимо най-турбулентни времена за Европа и света, България няма лична тактика, водачество и посока.

" Това е един дрейфащ транспортен съд, който може да бъде пренебрегнат на произвола на вълнението в разнообразни направления ".

По думите му при едно бъдещо световно договаряне България е най-лесната разменна монета, тъй като " тя сама не знае защо се бори ".

" Те пробутват своята угодливост за евроатлантизъм ", сподели Христов, визирайки ръководещите. От друга страна всички интернационалните центрове за взимане на решения са щастливи да имат толкоз безропотни подизпълнители, с които изобщо не е належащо да договарят, добави той.

" За тях е комфортно да договарят със сглобкаджиите. /.../ Това е една взаимноизгодна договорка на българския хайлайф с световния хайлайф и интернационалните фактори, само че тя е на гърба на българския народен интерес и на българския жител ".

Европа и светът няма да се върнат към статуквото от преди войната, изрече мнението си евродепутатът по отношение на идните през юни европейски избори. Според него по всичко проличава, че Европа ще " завие надясно ". Това, по думите му, я отдалечава от концепциите, с които е основана. " Европа загуби посоката ", заключи той. А за България в този контект изрече мнение:

" Ако няма предварителни парламентарни избори дружно с европейските, европейските избори могат да се окажат една злополука за България, тъй като на тях ще гласоподава сериозно дребен брой българи. Това ще даде причини както на еврофобите в България, по този начин и на всички националистически партии в Европа, които ще могат да се базират на тази липса на интерес към Европа в България, с цел да ни изхвърлят в периферията на Съюза. В дълготраен проект, в случай че се преформатира Съюзът, то България мъчно ще се бори за своето място ".

Според него с евровота би трябвало да има и предварителни парламентарни избори, само че не има вяра, че това ще се случи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР