Назначеният точно преди месец - на 29 август, нов изпълнителен

...
Назначеният точно преди месец - на 29 август, нов изпълнителен
Коментари Харесай

Новият директор на АЕЦ "Козлодуй" все още няма допуск до секретна информация

Назначеният тъкмо преди месец - на 29 август, нов изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Георги Кирков към момента не е получил допуск до секретна информация. Това е проблем, защото действително лимитира опцията му да ръководи нуклеарната централа. По информация на " Капитал " Кирков е упълномощил заместника си Андрей Красночаров да борави със секретната документи и сензитивната информация, само че източници от централата споделят, че той е в болнични от няколко седмици. Всичко това се случва по време на годишния планов ремонт на 6-и блок на АЕЦ-а, който стартира на 24 септември и е едно от най-важните събития за сдружението.

От Министерството на енергетиката импровизирано обясниха за " Капитал ", че проблем с ръководството на АЕЦ " Козлодуй " няма и Кирков извършва оперативните си отговорности, които не са свързани със секретната информация. Експерти от сектора обаче са на мнение, че проблем въпреки всичко има, тъй като съгласно Виенската спогодба точно изпълнителният шеф е виновен за безвредната работа на централата, а при всички случаи тя е обвързвана и с поверителна информация.
Как се стигна дотук
Още когато в края на август, без претекстове и без конкурс, служебния кабинет направи рокадите в нуклеарната централа, те провокираха разногласия. Причината беше, че препоръчаният за шеф на АЕЦ-а Георги Кирков. И още тогава беше ясно, че това може да съставлява проблем за позволява му до секретна информация.

Преди девет години Кирков, тогава към момента чиновник на АЕЦ " Козлодуй ", предизвиква пътен случай, поради който му е формирано дело за причиняване на тежка телесна щета по несъобразителност, което към момента се точи. (Междувременно през 2019 година Кирков е пенсиониран като чиновник на АЕЦ и от март 2020 година става зам.-кмет на Козлодуй.)
Реклама
Инцидентът е станал на 16 ноември 2013 година по здрач на пътя от с. Сталийска махала към Лом. Тогава Кирков, шофирайки лек автомобил, блъснал движеща се на пътя каруца, като в този миг се е движил със 105 км/ч при позволени 90 км/ч. Пострадалият при случая е със строшен таз и умира няколко месеца по-късно. Според околните му това е вследствие на контузиите от злополуката.

Алкохолната проба на Кирков, направена на място с дрегер, открива централизация от 0.53 промила, а кръвната проба половин час по-късно също била 0.53 промила. Самият Кирков завява, че е пил бира час и нещо преди настъпване на произшествието.

На 21 октомври 2021 година Кирков е наказан от Окръжния съд в Монтана на шест месеца отнемане от независимост условно с три години изпитателен период. Всички страни по делото - прокуратурата, юристите на потърпевшия и самият Кирков, апелират пред Апелативния съд - София. Първите желаят по-тежка присъда, а обвиненият - по-лека.

В края на юли Апелативният съд анулира присъдата и на 1 август тази година делото е върнато в Монтана за ново изговаряне от първоинстанционния съд, само че от различен състав.
Реклама Защо е значимо
В момента АЕЦ " Козлодуй " е може би една от най-важните компании за българската стопанска система. Заради високите цени на тока в Европа облагите от износа на българската нуклеарна централа се употребяват за субсидиране на цената на тока за компаниите в България. Това разрешава цената на тока да има таван от 250 лева./мВтч, което е три пъти под пазарните равнища.

От това по какъв начин се ръководи АЕЦ " Козлодуй " и какъв брой дълго не престават ремонтите действително зависи опцията на страната да изплаща обезщетения за сметките на бизнеса.
Свързани публикации Мартин Георгиев: Има и скрита миграция от свободния към контролирания пазар на ток 16 септември 2022, 06:40 Европа жертва енергийния пазар, с цел да избави зимата 9 септември 2022, 06:42 Атомни поръчки или по какъв начин се прави търг за храна за 30 млн. лева в АЕЦ " Козлодуй " 1 септември 2022, 17:36 АЕЦ " Козлодуй ": Машината за ток и пари от вътрешната страна 29 август 2022, 15:54 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР