Назаем или под наем – кой вариант е по-изгоден в

...
Назаем или под наем – кой вариант е по-изгоден в
Коментари Харесай

Назаем или под наем – кое е по-изгодно?

Назаем или чартърен – кой вид е по-изгоден в изискванията на рекордно ниски лихви по ипотечните заеми у нас? От данните на Българска народна банка виждаме, че кредитирането продължава да пораства. Очаква се обаче гладко повишаване на лихвите.

Месечната вноска по заем и заплащането на наем към този момент са все по-близки като стойност, изключително в огромните градове и най-много в София.

Колкото по-голямо е самоучастието в покупката на жилище, толкоз повече се свива и месечната вноска.

Не бива обаче да забравяме, че около заема има спомагателни такси. Добре е да имаме спестени сред 3 и 6 вноски при положение на проблем със закъснение на заплата или промяна на работата. Задължително би трябвало да имаме и най-малко 10% самоучастие в покупката.

Практиката демонстрира, че колкото по-млад е човек, толкоз по-трудно се взема решение на дълготраен заем като ипотечния. Заради ниските лихви обаче фамилията на Владислава Михайлова все по-често обмисля този ход.

„ Общо взето идва колкото жилище чартърен, тъй че към този момент сме по-склонни за кредит”, признава тя.

Дали обаче по-високите цени на парцелите не " изяждат " по-евтиното финансиране? Още повече че прогнозите са за задържане и гладко повишаване на лихвите в Еврозоната от края на 2018 година

„ Лихвите при нас са плаващи, не можем да кажем доколко ще се запазят през идващите години”, уточни Теодор Стойчев, брокер на недвижими парцели.

„ Цените на парцелите и лихвите в действителност са като скачени съдове. Когато цените порастват, лихвите падат и противоположното - при ниски лихви цените растат”, изяснява кредитният съветник Петър Илиев.

Очакванията са, че даже и да има промени, те ще са плавни. А съгласно брокерите, стига парцелът да е на положително място, при потребност постоянно може да се продаде.

„ Дори при един прогресивен пазар с високи цени като сега, не коже да се чака, че цената може да падне дотолкоз, че да са на загуба”, посочи Стойчев.

Лора, чието семейство за 20 години съвсем е изплатило жилищния си заем, споделя, че в този момент би избрала наем. „ В Европа живеят чартърен, никой не си купува апартамент, който да завещае на децата си, правилно е и това, че не живеят всички най-вече в един град в столицата – местят се”, споделя тя.

Експертите поучават, когато теглим дълготраен заем, вноската по него да не надвишава 30% от приходите ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР