Най-високо сходство SARS-CoV-2 има с вируси, които се срещат сред

...
Най-високо сходство SARS-CoV-2 има с вируси, които се срещат сред
Коментари Харесай

Nature: Официално доказано новият щам коронавирус е с напълно естествен и природен произход. Не е създаден от хора

Най-високо подобие SARS-CoV-2 има с вируси, които се срещат измежду прилепи и панголини

Вече е публично - новият вариант ковид си е изцяло натурален и естествен генезис. Не е основан от хора. Това е умозаключение на биоинформатично проучване, оповестено в Nature преди 2 дни, представен от " Наука и сериозно мислене ".

(Статията в оригинал виж тук https://www.nature.com/articles/s41423-020-0400-4)

Анализирани са главно гените, кодиращи повърхностни протеини, които вземат участие в навлизането в животинските кафези и изключително на област в тези протеини, наречена рецептор-свързващ домен (RBD) - конструкция, която се захваща непосредствено за клетките на гостоприемника и медиира навлизането на вируса.



Анализът демонстрира, че RBD региона на повърхностните протеини на вируса демонстрира висок афинитет към ангиотензин конвертиращ ензим 2 (ACE2 - рецептор, който има присъединяване и в контролиране на кръвното налягане). Ефективността на свързване на двете структури е толкоз висока, че учените стигат до заключението, че нещо сходно може да се случи единствено след натурален тим, а не посредством генетично инженерство.

Това изказване за естествената еволюция е доказано и посредством разбор на целия геном на SARS-CoV-2. Създаване на нов инженерен вирус от хората би било допустимо, в случай че за основава, за образец е употребен към този момент прочут човешки патоген (като миналите причинители на SARS и MERS). Но в тази ситуация това не се следи. Най-високо подобие SARS-CoV-2 има с вируси, които се срещат измежду прилепи и панголини.

Определени са две благоприятни условия за появяването на този вирус. Първата теза планува, че вирусът е обитавал в натурален скотски контейнер, където се е видоизменял и в един миг е прескочил върху хора. Смята се, че прилепите са натурален контейнер на този вариант, само че досега пряк преход от прилепи към хора не е следен. Вероятно е имало промеждутъчен преносител.
Според второто съмнение характерните промени в RBD, които водят до висок афинитет към хора са настъпили след опитите на вируса за трансфер в хора. Непатогенен вариант е прескочил в хора, при което се е видоизменил в по-опасна версия.

Отправено е и едно предизвестие за близкото бъдеще. Много е допустимо истинският вариант към момента да циркулира в животните и в даден миг отнова да се следи транзиция от естествения скотски контейнер към хората, което още веднъж да започва епидемия/пандемия.

Затова не яжте диви и не добре опечени животни!

Източник: Andersen, K.G., Rambaut, A., Lipkin, W.I. et al. The proximal origin of SARS-CoV-2. Nat Med (2020).

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР