Най-високият връх на света се превръща в огромно сметище. Колкото

...
Най-високият връх на света се превръща в огромно сметище. Колкото
Коментари Харесай

Еверест драматично затъва в боклуци

Най-високият връх на света се трансформира в голямо бунище. Колкото повече алпинисти се насочат към Еверест, толкоз повече стават и боклуците. Ситуацията е трагична. Въпреки че се организират и акции по почистването му, написа Шегал Ясвиндер в материал за Deutsche Welle .
Дипак Байджал се приготвя за този миг от четири месеца. Приготвил е въжета, колани и всичко, от което се нуждае един планинар. Той знае, че изкачването на най-високия връх в света крие доста рискове - даже и за умел планинар като него. Почти 300 души са починали по стръмните му скатове . Досега Байджал не е успявал да се изкачи по-високо от базовия лагер. Но е твърдо решен да го покори. " Обичам Еверест. Той е Богът на върховете. Обичам го поради неговата хубост, поради настроението, което провокира у мен, поради мистичното му лъчение ", споделя опитният планинар.

Не всички алпинисти обаче изпитват такова почитание към величествения връх. Колкото повече стават алпинистите и техните водачи, поели към върха, толкоз повече стават и отпадъците по пътя. През 2018 година 800 алпинисти са покорили Еверест, а това е връх. " Това, че от ден на ден хора желаят да изкачат върха, значи, че той се трансформира от ден на ден в нещо като екскурзионна дестинация за фенове алпинисти ", споделя Дипак Байджал. И това е видно с просто око. Еверест е покрит от изоставени палатки, алпинистко съоръжение, празни кислородни бутилки и още доста боклуци. Ситуацията е трагична. Междувременно и държавното управление на Непал бие паника .
Дава Стевен е шерп и бизнесмен от Непал. Той управлява компанията Asian Trekking и е бил лидер на над 150 алпинисти от 18 страни. Когато той самият за първи път се изкачва до " покрива на света " през 2007 година, боклуците към този момент са били налице. Това дотам възмущава Дава Стевен, че той незабавно се заема да провежда първата " екоекспедиция до Еверест ". Целта ѝ: да бъдат събрани отпадъците по скатовете. " Оттогава насам сме събрали 18 800 кг отпадък ", споделя 35-годишният шерп.
Правителството на Непал приканва туристическите организации да заобикалят оставянето на отпадъци по стръмните направления . То е въвело даже така наречен депозитна система. Експедициите, които се насочат към върха, би трябвало да оставят 4420 евро депозит. Те получават парите си назад, чак откакто държавен чиновник удостовери, че експедицията е била " чиста ". Правителството чака от всеки планинар да събере в раницата си минимум 8 кг боклуци. " Това обаче не всеки път се съблюдава ", споделя Дава Стевен. Затова той заплаща на всеки от своите клиенти по 77 евроцента за един кг събран отпадък. Надява се по този метод да ги стимулира да съблюдават закона.
Проблем се оказват и човешките екскременти. И то не заради риска от това да стъпиш върху изпражнения. " А заради обстоятелството, че колкото повече алпинисти се облекчават измежду природата, толкоз по-голям става рискът от замърсяване на глетчерите, а оттова и на питейната вода за локалните хора ", споделя Лав Раж Сингх, първият индиец, покорил Еверест седем пъти. Той прибавя, че това съставлява и заплаха за самите алпинисти, които разтапят снега, с цел да го пият.

Човекът не е единственото предизвикателство за върховете. Климатичните промени също оставят следи. По-високите температури топят леда. Често изпод изникват труповете на тези, които са починали при изкачването на Еверест. Досега мощният мраз беше консервирал тленните им остатъци. Но в този момент те стартират да се размразяват. Дава Стевен и неговият екип в това време са извадили пет натрупа от скатовете на Еверест. " Нямам визия какво още има под леда. Глетчерите се движат и до момента в който почистим от едната страна, от другата страна се появяват нови. Изобщо не можем да кажем какъв брой отпадъци има там ", споделя той.
Според едно настоящо проучване за Хиндукуш и Хималаите, глетчерите се топят трагично . Те могат да се смалят до две трети, в случай че не бъдат понижени фрапантно провокираните от хората излъчвания въглероден двуокис. Глетчерът Кумбу да вземем за пример са топи с съвсем 20 метра на година. Експертите предизвестяват, че в резултат на това се усилва и заплахата от лавини .
" Всеки планинар желае да носи колкото се може по-малко товар. Там горе наличието на О2 е 30 %. И да носиш боклуците си, е сложна задача ", споделя Лав Раж Сингх. Той управлява акцията на индийските гранични управляващи " Clean Himalaya, Clean Glaciers " за почистването на върха. Миналата година екипът му е свалил 700 кг боклуци от по-високите лагери до базовия лагер . Индиецът акцентира, че до момента в който може, ще продължи да го прави. И Дава Стевен твърди, че ще продължи рисковата си работа. " Докато имам сили да изкачвам върховете, ще ги подкрепям чисти ", споделя още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР