Най-високите върхове в света са застрашени да загубят до 80

...
Най-високите върхове в света са застрашени да загубят до 80
Коментари Харесай

Oо 2100 г. хималайските ледници могат да загубят до 80% от леда си

Най-високите върхове в света са застрашени да изгубят до 80 % от размера си до края на века, което ще има дълбоки последствия за милиони хора при най-лошия сюжет на климатичните промени, предизвестяват интернационалните учени в Непал в нов отчет.

Докладът, оповестен от Международния център за интегрирано планинско развиване (ICIMOD), преглежда въздействието на изменението на климата върху регион, разпрострян се на 1,6 милиона квадратни благи (4,1 милиона квадратни километра) от Афганистан на запад до Мианмар на изток.

Докладът откри, че ледниците в региона на планинските вериги Хиндукуш и Хималаите са се стопили с 65% по-бързо през 2010 година спрямо предходното десетилетие, което допуска, че по-високите температури към този момент оказват въздействие.

Ледът и снегът в района подхранват 12 реки, които обезпечават прясна вода на два милиарда души в 16 страни, в това число Китай, Индия и Пакистан, и в последна сметка прекомерно многото вода ще докара до прекомерно малко, предизвестява отчетът.

През 2019 година същата група разгласява отчет, в който се показва, че даже в най-оптимистичния случай, при който междинното световно стопляне е лимитирано до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните температури, районът ще загуби най-малко една трета от ледниците си.

Актуализираният отчет на групата демонстрира, че от този момент тези прогнози са се влошили.

В последния отчет се споделя, че при стопляне от 1,5 до 2 градуса по Целзий най-високият планински район в света може да загуби от 30 до 50 % от размера си до 2100 година

Ако стоплянето в света доближи 3 градуса по Целзий, ледниците в Непал и Бутан в източните Хималаи са застрашени да изгубят 75% от леда си, а единствено с един градус повече този риск ще нарасне до 80%, се показва в отчета.

Средната годишна световна температура на повърхността на земята за всяка година сред 2023 и 2027 година се планува да бъде с сред 1,1 и 1,8 градуса по Целзий по-висока от междинната за интервала 1850-1900 година, съгласно Световната метеорологична организация

Учените считат стоплянето от 1,5 градуса за основна повратна точка, оттатък която възможностите за рискови наводнения, суша, горски пожари и дефицит на храна могат да се усилят фрапантно.

" И в трите стълба на дейностите в региона на климата - намаляване на последствията, акомодация и загуби и вреди - сме в застой или вървим по неверен път, а последствията от бездействието се форсират с всеки минал ден ", цитира отчетът професор Салимул Хук, шеф на Международния център за климатични промени и развиване в Бангладеш.

 На фотографията: Вода капе под ледника Кхумбу в Непал, до момента в който ледът се топи, Courtesy Alex Treadway/ICIMOD

Източник: cnn.com

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР