Най-високи заплати получават служителите в Създаване и разпространение на информация

...
Най-високи заплати получават служителите в Създаване и разпространение на информация
Коментари Харесай

Средната заплата е нараснала с близо 10% през юни

Най-високи заплати получават чиновниците в " Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули ", където влиза и ИТ секторът - 2306 лева през юни.

Гледна точка

Туризмът и ВиК секторът са с най-слабо нарастване

Нужното орязване на привилегиите в силовите ведомства евентуално ще се провали поради неверен метод на ръководещите

Заплатите в страната не престават да нарастват, като през юни междинното брутно заплащане доближава 1027 лева, което е нарастване от 9.7% по отношение на същия интервал на предходната година. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2017 година Двигател на растежа на заплатите от началото на 2015 година насам е частният бранш, като все по-голям фактор за това е възходящия дефицит на работна ръка, изясняват от Института за пазарна стопанска система.
Същевременно по данни на интервюираните от института предприятия наетите в България понижават на годишна база с 15.9 хиляди души. Това е четвърти следващ месец на спад след нарастването сред януари 2016 година и февруари тази година. От друга страна, броят на наетите в работната мощ отбелязва растеж през юни по отношение на предходния месец, като това се дължи най-вече на началото на туристическия сезон.

Ръст, само че не за всички

Най-голямото нарастване в междинните хонорари на годишна база е още веднъж при наетите в бранш " Операции с недвижими парцели " (16%), следвани от тези в " Административни действия " (13.4%) и " Професионални действия " (13.2%). Най-високи заплати пък получават чиновниците в " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения ", където влиза ИТ секторът, издателската активност, радио- и телевизионна активност и други - 2306 лева през юни. Това равнище обаче е с 1.7% по-ниско от регистрираното предходния месец, сочат данните на Национален статистически институт.
В другата прекаленост с най-ниски междинни заплати са наетите в " Хотелиерство и ресторантьорство " (635 лева.) и " Строителство " (796 лева.), а смяната във възнагражденията е сензитивно под междинната за страната. " Възможно пояснение е увеличение на каузи на неофициалните трудови връзки в тези браншове – събитие, което най-вероятно важи и за селското стопанство ", разяснява Явор Алексиев от Института за пазарна стопанска система в собствен разбор. " Причина за такова " посивяване " на тези браншове може да се търси в бързото повишаване на минималната заплата последните години ", добавя още той.
Общо за тримесечието междинната заплата в страната е 1040 лева, което е нарастване по отношение на първите три месеца на тази година, когато тя е била 1006 лева В същото време пък равнището на възнагражденията от края на второто тримесечие е по-ниско от регистрираното към края на първото (1036 лева.), само че това е обикновено за този интервал от годината.
Разбивката по райони демонстрира предстоящо, че най-големите хонорари са в София - 1411 лева е междинна заплата за интервала април - юни тази година. Сумата е по-висока от миналогодишната с 10.3%, само че столицата за следващ път не е водач по годишен растеж. Най-голямо нарастване има в област Плевен - с 11.6%. Трябва да се регистрира обаче, че базата е доста по-ниска от тази в София - 734 лева през второто тримесечие на 2016 година В същото време не престават да стагнират заплатите в най-нископлатените райони. Възнагражденията във Видин, където междинното месечно възнаграждение е най-ниското в страната, доближават 669 лева, а нарастването на годишна база там е минимално - едвам 1.5%.

Наетите понижават

Броят на наетите на контракт в България доближава 2.34 млн. души към края на второто тримесечие на годината по данни на предприятията, интервюирани от Национален статистически институт. Увеличение е налице на месечна база - с 22.1 хиляди души, само че информация с равнището от година по-рано демонстрира, че броят понижава с 15.9 хиляди души за четвърти следващ месец. Най-голямото намаляване е по линия на наетите в бранш " Селско, горско и рибно стопанство " - с 9.7 хиляди Вторият максимален спад пък е в хотелите и заведенията за хранене, където през юни наетите на контракт понижават с над 8.2 хиляди души по отношение на същия интервал на предходната година.

А работа има - през второто тримесечие на годината броят на чужденците в България е бил с над 227 хиляди повече от регистрирания през същия интервал на предходната година, което е растеж от 8.4%. Според ИПИ фактор са демографските трендове, само че и стагниращата икономическа интензивност. От една страна покачването на заплатите е незадоволително да накара неактивните да се включат в пазара на труд, а от друга - нарастването на минималната заплата, което затруднява включването на нискоквалифицираните и нискообразованите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР