Най-вероятно вече има случаи на коронавирус у нас, просто не

...
Най-вероятно вече има случаи на коронавирус у нас, просто не
Коментари Харесай

Властите се сетиха да отделят пътниците от Италия на летище София

Най-вероятно към този момент има случаи на ковид у нас, просто не сме ги удостоверили. Това съобщи пред bTV д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското поделение към Инфекциозна болница в София. По негови думи обаче не е належащо да бъдат приети в болница всички инфектирани от заболяването, а единствено тези, които са в тежко положение.Д-р Мангъров се базира на експертна публикация в медицински вестник, която прави обобщение на болестта в Китай. В нея се споделя, че случаи на ковид, при които признаците са леки, били 81%. Само 5% са тежко боледуващите. От тях пък половината са изгубили живота си. " Няма смъртни случаи на деца под 9 година При тези, които са между 30 и 40-годишна възраст смъртността е 1% ", уточни Мангъров. Освен това статистиката показвала, че медицинските лица, които третират болестта, ще се заразят на 80-100%. Според него към момента знаем прекомерно малко за биологията на този вирус. " Няма по какъв начин да се скрием от това нещо. Както всяка година се борим с епидемиите от грип ", безапелационен е докторът.

Времето на опазването на границите отминава . Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неизбежен. Това е ясно от много време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването би трябвало да бъде върху опциите за приемане и лечение на болните, с цел да понижим вредите и загубите. Знаем, че към този момент в съвсем всички Балкански страни има случаи, тъй че вносът е неминуем. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространяване на въздушно-капкова зараза, с предприемането на каквито и да е ограничения за надзор. По-важното е да има къде да бъдат одобрявани и съответно лекувани хората , тъй че даже този невисок предел на леталитет от 2% да бъде снижен оптимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора ”, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

От съобщение на МЗ се разбра, че макар че времето за запазване на границите отминава, нашите управляващи въпреки всичко са взели ограничения да отделят по-добре пасажерите от Италия на летище София. Много хора, връщащи се през столичното летище, недоумяваха какви ограничения срещу разпространяване на болестта се вземат, откакто целият трафик се смесва, а термокамерите са над гишетата за паспортен надзор. " Броят на полетите, които седмично идват от Италия в България, е 34 . Повечето от тях сега кацат на Терминал 1 и от време на време това основава усложнение в обработката, защото би трябвало пасажерите да попълнят анкетни карти и да се минава през термокамерен надзор. По тази причина, с цел да бъде улеснена обработката, е основана нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще минават по обособен кулоар, с цел да няма разбъркване на потоците и с цел да се редуцира времето за престой на летището ", изясняват от министерството.

„ За да улесним още повече нещата, защото всички полети са проведени по метода София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, тъй че на страницата на СРЗИ хората да могат, още даже преди да тръгнат към летището, да попълнят информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще демонстрират на летището и това ще бъде изцяло задоволително “, изясни Ангел Кунчев. Той разяснява, че и по този ред страната ще разполага с база данни - информацията ще се предава надлежно на районните здравни инспекции по местоживеене на пасажера, с цел да бъде след това предоставяна на общопрактикуващите лекари, за следващ надзор. Не е ясно обаче за какво част от информацията се разгласява на уеб страницата на здравното министерство, а друга - на уеб страницата на столичната здравна ревизия. Българското държавно управление по този начин и няма обща система за информиране на популацията, а надали има жител, който ще се сети да рови в уеб страницата на СРЗИ.

Във Военномедицинска академия за последното денонощие са настанени 14 души, от които четирима са непознати жители – италианец, японец, португалец и египтянин. Това заяви на брифинг тази заран генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и ръководител на Националния действен щаб, основан по отношение на новия ковид, съобщи БГНЕС.  Един от настанените във ВМА е водач на тир, който при инспекция на " Калотина " се е оказал с нараснала температура. Част от пациентите към този момент са с пневмония. Днес се чака да излязат резултатите от техните проучвания. Според Мутафчийски в страната евентуално има сред 10 000 и 15 000 души , които са се завърнали от страни в Европа, в които има регистрирани случаи на ковид. Според него те са предизвестени и са у дома под карантина.

 

Пожарна охрана СВЕТА

Жена, която работи като гид на туристически рейс в Япония, се е заразила за повторно с ковид, оповестява " Гардиън ". Жената - на възраст към 40 година, е от Осака. В сряда тя е дала позитивен резултат за ковид, откакто се е оплакала от възпалено гърло и болки в гърдите. Първата й позитивна проба е от 29 януари, дамата е лекувана в болница и освободена на 1 февруари, а на 6 февруари резултатите й са били негативни. Това е първи подобен случай в Япония, само че случаи на наново заразяване имаше в Китай.

Заразата към този момент обгръща към 80 000 души по света, жертвите са съвсем 2800, множеството от тях - в Китай. Няколко европейски страни, измежду които Гърция и Северна Македония, потвърдиха за първи случаи на инфектирани с ковид. За първи път от пламването на болестта, отвън Китай са регистрирани повече нови случаи, в сравнение с в азиатската страна. Най-малко 400 са към този момент случаите на инфектирани в Италия. Само преди денонощие броят има беше 80 души.

Отвъд Океана - Доналд Тръмп назначи американския вицепрезидент Майк Пенс за отговорник за оправянето с ковид. 

Ръководителят на специфичната комисия за битка с разпространяването на заболяването на Държавния комитет по опазване на здравето на Китай Чонг Наншан съобщи през днешния ден, че първичният източник на епидемията от новия ковид може да не е безусловно в Китай, макар обстоятелството, че за първи път точно там е записано огнището

" Когато вършим прогнози и вършим догатки за епидемията, ние вземаме поради на първо място Китай и не обмисляме други страни. Сега обстановки с разпространяването на ковид има и в чужбина ", сподели той. " Избухването на епидемията за първи път се случи в Китай, само че не е належащо тя да е зародила в Китай ", сподели Чонг Наншан, представен от БГНЕС.

Той също по този начин означи, че „ източникът на новия тип ковид към момента не е явен “. " Все още не е ясно по какъв начин тъкмо се е появил новият ковид. Не знаем дали е съществувал преди. Вероятно освен панголините са междинният гостоприемник на ковид ", акцентира ръководителят на комисията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР