Най-вероятно сте забелязвали, че се чувствате подтиснати, когато влизате в

...
Най-вероятно сте забелязвали, че се чувствате подтиснати, когато влизате в
Коментари Харесай

Цветна психология на апетита

Най-вероятно сте забелязвали, че се чувствате подтиснати, когато влизате в помещение, в което няма прозорци или светли цветове. Или може би сте се чудили, за какво апетитът ви се изостря, когато се намирате в стая с червени стени или просто при типа на червени чинии.

Цветовете играят извънредно значима роля в света, в който живеем. Те имат власт над мисленето, трансформират дейности и провокират избрани подсъзнателни реакции. Цветовете могат да раздразнят или да успокоят очите, да покачат кръвното налягане или да подтиснат апетита ви. Определени нюанси, тонове и цветове оказват въздействие и върху настроенията и страстите ви. Някои цветове даже покачват честотата на дишане и сърдечния пулс.

Има редица проучвания, разгадаващи по какъв начин вкусовите усещания се повлияват от цвета. Всичко в цветната логика на психиката на апетита зависи от асоциациите и невроните, намиращи се в хипоталамуса.

Кои цветове подтикват и кои потискат апетита? Предлагаме ви лист с цветовете и техният резултат върху настроенията ни за ядене.

 Цветна логика на психиката на апетита

Червено. Този цвят е прочувствено кондензиран, носи висок енергиен заряд. Повишава дишането и кръвното налягане. Освен това подтиква апетита. Не инцидентно ресторантьорите залагат на аления цвят в интериорните или екстериорни решения за заведенията си. Червеният цвят е извънредно подобаващ и за цветовото аранжиране на кухнята у дома.

Оранжево. Този цвят покачва количеството на О2, доставян в мозъка. Вследствие на това се получава ободрителен резултат, подтиква се менталната интензивност. Той е топъл и привлекателен цвят, който кара хората да се усещат удобно. Като цитрусов цвят, оранжевото постоянно се асоциира със здравословна храна. Той подтиква апетита.

Синьо. Синият цвят работи удобно на мозъка и тялото. Той забавя метаболизма и има успокоителен резултат. Синьото постоянно се асоциира със спокойствието и уравновесеността. Тъй като рядко откриваме синьото в заобикалящата ни естествена среда, той се смята за цвят, тягостен апетита. Ето за какво избягвайте да презентирате храни в сини пространства или със синьо кухненско съоръжение. Експерти даже предлагат да сложите синя лампа в хладилника, в случай че ще се подлагате на диета. Добър резултат за намаляването на апетита дават и сините чинии и принадлежности.

 Цветна логика на психиката на апетита

Жълто. Жизнерадостен и безоблачен, жълтият цвят постоянно притегля вниманието. Той покачва концентрацията. Жълтото подтиква апетита, а асоциацията за него е благополучие.

Зелено. Този цвят се свързва с природата, здравето и изобилието. Той постоянно се употребява, с цел да се подчертае цветово сигурността на даден артикул. Зеленият цвят е успокоителен и релаксиращ.

Сиво. Сивото претъпява апетита и даже може да провокира омерзение от поднесената храна. Този цвят не провокира неспокойствие, за сметка на това успокоява и потиска напрежението.

Тюркоаз. Стимулира апетита. Оранжеви и тюркоазени нюанси се смятат за „ вкусна “ композиция. Достатъчно е даже единствено да закачите картина с тези цветове в кухнята, с цел да повишите настроението и апетита на семейството.

Експерти предлагат още тези, които решат да се подлагат на диета, да се хранят в чинии с черни цветове. Това сигурно ще понижи размера на одобряваната храна. Единственото, с което не би трябвало да се прави компромис, е закуската. Тя постоянно би трябвало да се слага в светли чинии.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР