Най-вероятно ще бъде приет проектът, предложен от ГЕРБ – не

...
Най-вероятно ще бъде приет проектът, предложен от ГЕРБ – не
Коментари Харесай

Овчаров обвини протестиращите срещу Белене, че Костов приел да има втора АЕЦ

Най-вероятно ще бъде признат планът, препоръчан от ГЕРБ – не че е най-хубавият и точният, само че по-важно е да бъде демонстриран обществен и политически консенсус. Това съобщи някогашният енергиен министър от Тройната коалиция Румен Овчаров.
Странно е, че Движение за права и свободи внезапно нещо взеха решение да вършат обрати, като в два Народното събрание подкрепяха „ Белене”, добави Овчаров. А депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, който е член на енергийната комисия в Народното събрание, посочи, че не е ясно дали китайските вложители от CNNC ще са съгласни да поемат плана без държавна гаранция и какво ще вършим с нужните фрагменти, откакто тази година 100 нуклеарни експерти от АЕЦ " Козлодуй " се пенсионират. Вчера, 6 юни, стартира конференцията " Булатом " и присъстващият представител на CNNC Сие Дзядзие уточни, че китайците желаят " форма на държавна поддръжка, с цел да бъде предпазен рискът на външния вложител " . Такава поддръжка би била гаранция за изкупуване на създаден ток, в случай че цената му е по-висока от пазарната. Българска академия на науките планува цена от 85 евро на мегаватчас за творби ток от " Белене ", а в този момент пазарната цена е 40-45 евро.
Недей не помни пред кой мочур с кои жаби какво си квакал. За страдание българските политици бързо не помнят какво са квакали. Много бързо не помнят протестиращите в този момент, че през 1999 година, по времето на Иван Костов, е признато, че България ще има потребност от нова нуклеарна мощ през 2006 година – от 600 мегавата. Сега същите хора стачкуват, сподели Овчаров. И свърза това с митингите от 1989 година с митингите на „ Екогласност”, като изясни, че „ едни хора” си създали политическата кариера върху това.
Раздухват се в този момент страховете, че районът на „ Белене” е сеизмичен регион. Тези спекулации пречат на плана, съобщи Овчаров, който цитира отчет на Българска академия на науките от 2000 година, в който пишело, че не било открито съществуване на хоризонтални дейни разломи там, където би трябвало да е площадката на централата.
Овчаров предизвести и, че откакто се цели активиране на „ Белене” на пазарен принцип, то няма да има „ най-евтината електроенергия” в района, както било от АЕЦ „ Козлодуй”. Богатите хора си имат тока, а за бедните се грижи страната, посочи някогашният енергиен министър какъв би трябвало да е моделът – с държавна гаранция.
Овчаров упрекна и Трайчо Трайков, че скрил разбора на HSBC за „ Белене”, тъй като бил неуместен. В него пишело, че до 2020 година в „ необятния регион” имало потребност от нови базови мощности. Енергийният министър не помни обаче да каже какъв брой пари даде НЕК по негово време за „ Белене” и „ Цанков камък”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР