Най-вероятно Конституционният съд на България ще последва примера на Германия

...
Най-вероятно Конституционният съд на България ще последва примера на Германия
Коментари Харесай

Близнашки: Най-вероятно КС ще отмени електронно гласуване по примера на Германия

Най-вероятно Конституционният съд на България ще последва образеца на Германия за анулация на електронното гласоподаване, съобщи пред радио " Фокус " професорът по конституционно право Георги Близнашки, откакто омбудсманът Мая Манолова разгласи ще сезира конституционните съдии за следващото му отсрочване.

Той посочи, че повода Германия да забрани това гласоподаване е, че не са основани задоволителни гаранции за сигурност. Близнашки акцентира, че даже страни като Съединени американски щати прибягват към така наречен " гласоподаване по пощата ", а след въвеждането на електронно гласоподаване във Франция то също беше анулирано.

" Все още изоставаме в обзавеждането на електронното държавно управление или електронното ръководство. Вярно е, че България има обичаи в тази област, дано не забравяме, че в миналото в старите времена страната ни беше профилирана в региона на електрониката, само че за разлика от други страни, като балтийските, най-много Естония, тези неща у нас се забавиха и по-добре да има по-голяма сигурност, в сравнение с да сложим под подозрение крайните резултати на изборите ", сподели още професорът.

Той добави, макар че по-рано е упорствал електронното гласоподаване да бъде бързо утвърдено, в този момент счита, че би трябвало да се вземат всички ограничения да не се стига до подправяне на изборите, а на този стадий това не е на разположение.

 Десните се сплотиха: Да се вкара машинно и електронно гласоподаване Виж още Десните се сплотиха: Да се вкара машинно и електронно гласоподаване
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР