Най-важното решение в момента не е кой ще бъде председател

...
Най-важното решение в момента не е кой ще бъде председател
Коментари Харесай

Синдикатите: Не е важно кой ще е председател на КПКОНПИ, а на КЕВР

Най-важното решение сега не е кой ще бъде ръководител на КПКОНПИ, а кой ще извършва краткотрайно длъжността на ръководител на КЕВР. Такова мнение изрази в предаването “Денят онлайн " по NOVA NEWS ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. 

“За всички стана ясно, че отиваме на предварителни парламентарни избори. Според мен няма късмет това Народно събрание да създаде ново държавно управление, само че това, което може да създаде в оставащите му дни, са някои основни въпроси и промени, значими за енергийния бранш и положението, в което се намираме ", съобщи Димитров. “Ние считаме, че най-бързото решение, което може да се вземе е през промени в Закона за енергетиката да бъде разрешено краткотрайно, всред членовете на КЕВР, да бъде избран краткотраен началник за 3 или 6 месеца, с което да можем да закрепим обстановката ", изясни ръководителят на КНСБ.

По този метод ще бъде решен въпросът по какъв начин регулаторът ще действа в изискванията на продължаващата война и енергийна рецесия, счита той. “Това може да стане на две четения с един или два дни работа ", изясни Димитров.

Според изчисленията на синдикатите инфлацията в страната ще доближи 20% до края на годината. “Инфлация от сходен размер е най-хубавият съдружник на финансовия министър и най-големият зложелател на нискодоходните групи ", съобщи Димитров. Според него с помощта на високата инфлация ще бъдат вкарани в допълнение пари в бюджета. “Допълнителни доходи от към 500 млн. ще бъдат генерирани от увеличаващата се инфлация, които ще наложат втора актуализация на бюджета тази година. Смятаме, че това е една от най-спешните задания на служебния кабинет, когато той влезе в действие ", разясни ръководителят на синдикатите.

С повторна актуализация на бюджета ще са нужни и незабавни ограничения в помощ на семействата и бизнеса. “Част от този пакет би трябвало да адресира какво става с доставката и цената на газа. Ако потреблението на газ не може да бъде понижена, не могат да бъдат преразпределени запаси или контрактувани запаси, явно ние би трябвало да си дадем сметка, че цената ще бъде висока, количествата ще бъдат малко, затова ще би трябвало да има отплата за семействата на газ и бизнеса, който употребява газа като суровина ", изясни Димитров. 

Той предложи сходен пакет от ограничения да бъде направен от едно вероятно служебно държавно управление, с цел да може да бъде гласуван и изпълнен от идващия кабинет. 

Димитров разяснява и предлагането наесен да бъде комплициран таван на цените. “Всякакви тавани на цени ни водят към едно забравено минало и дефицити ", съобщи той и моли Комисия за защита на конкуренцията да се сезира и “да си свърши работата час по-скоро ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР