Най-важните избори в последните десетилетия в Турция приключиха в 17

...
Най-важните избори в последните десетилетия в Турция приключиха в 17
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Преднината на Ердоган не спира да намалява

Най-важните избори в последните десетилетия в Турция завършиха в 17 ч. българско време с огромни опашки от гласуващи.

Към 22 ч. българско време турският президент Реджеп Тайип Ердоган има преднина от няколко пунка пред главния си съперник Кемал Кълъчдароглу, само че преднината му не стопира да понижава в последните три часа.

" Дневник " следи онлайн събитията в Турция в очакване на резултатите.

 Изборите в Турция: Преднината на Ердоган не стопира да понижава
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Резултатите към този момент: Кълъчдароглу води на запад, юг и югоизток
© Reuters

При 83% интензивност неофициалните данни, оповестени от турските медии въз основата на тези от Анадолската организация, сочат, че опозиционният претендент Кемал Кълъчдароглу безапелационно води пред Реджеп Тайип Ердоган в Западна Турция. Преднината му е дребна единствено в Истанбул, където при 75% преброен избор към момента се чакат милиони гласове, само че съотношението е 48 на 46 в интерес на Кълъчдароглу.

Ердоган води и в част от мощно засегнатите от земетресението провинции като Кахраманмараш, Адъяман и Газиантеп, в които обаче обичайно е мощен, както и в другояче опозиционния Хатай, където огромна част от гласоподавателите бяха изправени пред решението дали да пътуват с рейсове, откакто домовете им бяха разрушени и те се преселиха в други градове или провинции.

На югоизток - в регионите, където обичайно е мощна прокюрдската Демократична партия на народите - Кълъчдароглу води безапелационно. В Диарбекир, при 82.14% преброени бюлетини, той взема 71.34% от вота.

 Резултатите към този момент: Кълъчдароглу води на запад, юг и югоизток
 Почти 70% са дали своят вот в България за Кълъчдароглу, сочат първи данни
© Reuters

Данните за гласовете от чужбина се преброяват с друго движение, като от някои страни още не е почнало отварянето на пликовете с бюлетни. Първите данни от България за президентския избор дават безапелационно преимущество на Кемал Кълъчдароглу. При преброени 37.5% от бюлетините, пуснати от турските гласоподаватели в България, той получава 69.21%. Президентът Реджеп Тайип Ердоган събира 24.58%. Синан Оган, третият от участниците в конкуренцията, е с 3.53%, а Мухарем Индже взима 2.7%, което евентуално значи, че новината за отдръпването му от изборите броени часове преди вота може да не е достигнала до всички в България.

Данните за парламентарния избор демонстрират, че при малко над 31% преброени гласове повече от 62% отиват още веднъж за опозиционния кемалистки блок. Коалицията към партията на президента Ердоган са избрали 26.4%, а за групата към Зелената партия (разпознавана като любимецът на кюрдите) - 5.13%.

Репортаж по какъв начин се вършат турски избори в " Малката България " в Истанбул -.


Фикцията, която стартира с 60% (подкрепа за Реджеп Тайип Ердоган - бел. ред.), към този момент спадна под 50% ", написа доскоро Кемал Кълъчдароглу. " Наблядателите на вота и изборните управляващи в никакъв случай не би трябвало да напущат местата си ", той в " Туитър ". " Няма да спим тази нощ. " Кълъчдароглу изиска от Висшия избирателен съвет да дава точни данни за постъпващите от провинциите гласове.

 Като през 2019 година: решаващи са огромните градове
© Reuters

Изборите ще са изключително оспорвани в огромни градове като Истанбул, Измир, Анкара и Анталия, където живее огромна част от популацията на Турция. Това ръководителят на бюрото за Турция на англоезичното издание The Middle East Eye Рагъп Сойлу.

По думите му, до момента в който идват със закъснение резултатите от по-големите секции в мегаполисите, преднината на президента Реджеп Тайип Ердоган може да продължи да се топи, а резултатът на Кемал Кълъчдароглу да пораства.
Фактът, че данни за към или малко над две трети от гласовете са постъпили от Истанбул, Анкара, Измир, Анталия, Газиантеп и други, значи, че в сегашните резултати липсват милиони гласоподаватели. Преди малко преднината на Ердоган падна малко под 3 млн. гласа, резултатът на Ердоган - под 51%.
Чужди медии оповестяват за оптимизъм в централата на Партията на справедливостта и развиването (ПСР), защото Ердоган може да завоюва, съгласно някои представители на властта, още на първия тур.

Опозицията обаче твърди същото: кметът на Анкара Мансур Яваш упорства, че дистанцията сред двамата претенденти е един пункт. В турски медии се появяват данни за тъжби от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в редица секции.

Ако въпреки всичко се стигне до балотаж, развръзката може да се окаже в ръцете на Синан Оган, третия претендент, като балансьор и да зависи за кого ще призове да гласоподават гласоподавателите му на 28 май. Той бе и огромната изненада на вота с над 5%, " Ал Джазира ".

Запазването на тази преднина основава предпоставки резултатът на Ердоган да падне под 50 на 100.


Бившият съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селахатин Демирташ прикани жителите и представителите на властта да не оставят позициите си по време на проенето.

" Никога не оставяйте урните, даже в случай че завършването на резултатите отнеме дни ", написа Демирташ в " Туитър ". Партията му, която под боязън от възбрана се явява под егидата на Зелената лява партия, бе трета мощ в досегашния парламент.

" Защитете гласа си, цяла Турция печели ", Демирташ, чиято партия на процедура поддържа Кълъчдароглу за президент, като не издигна собствен претендент.

Той насочва думите си в миг, когато опозицията води започен спор с Анадолската организация за достоверността на излизащите (неофициални) данни от преброяването.

 Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината Да вярваш на ПКК: изборите и кюрдската политика сред мира и планината
 При две трети преброени бюлетини: преднината на Ердоган понижава
© Reuters

Президентът Реджеп Тайип Ердоган получава има към 51.2% от вота при малко под 70% отворени урни, при 42.95% за Кемал Кълъчдароглу, сочат данни от TRT Haber. Други огромни турски медии дават сходни стойности все още.

По-рано кметът на Анкара Мансур Яваш, който е от партията на Кълъчдароглу, разгласи, че съгласно лични изследвания претендентът има 47.42% от вота, а Ердоган - 46.80 на 100.

При сегашните данни Ердоган към момента може да победи без балотаж, в случай че преднината му се резервира до края на броенето.

Същевременно данните се основават на стойности под междинната на отворени урни за мегаполисите. В многомилионния Истанбул неофициалните данни се базират единствено на 60% от гласовете.

 Централата на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) в Анкара.
© Ангел Петров

Централата на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) в Анкара.

Централата на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Анкара е евакуирана, писаха турски медии. Според някои, като опозиционния в., постройката се претърсва за бомба.

За турската редакция на Би Би Си представители на партията обаче изказване, съгласно което практиката е " рутинна " и няма мотив за терзание.


Докато множеството турски медии започнаха с данни, показващи недвусмислена преднина за президента Реджеп Тайип Ердоган, в подкрепящи опозицията медии картината е по-различна.

Пример е, където към 20:20 ч. българско време силите на Ердоган и главния му конкурент Кемал Кълъчдароглу бяха изравнени - по 47%. Управляващият алианс пък има недвусмислена преднина съгласно същите изследвания.

 Как наподобяват резултатите в опозиционните медии

Наблюдатели чакат данните от огромните медии и данните на опозиционните да се уеднаквят, до момента в който броенето напредва.

 Защо Европа следи деликатно изборите в Турция
© Reuters

Изборите в Турция в неделя са основен миг освен за самата страна, само че и за нейните европейски съседи, Европейския съюз и НАТО, които наблюдават дали ще настъпи смяна в страна, която ги визира по въпроси, вариращи от сигурността до миграцията и енергетиката.

Ето главните аргументи за този интерес:

Как ще мине акцията. Ще има ли опити за подправяне на вота, принуждение или друга интервенция в изборите. Най-лошият сюжет както за Турция, по този начин и за Европейски Съюз би бил оспорван резултат - може би след втори тур - което да накара настоящия президент да предприеме репресии против митингите, сподели Димитър Бечев за " Ройтерс "

Новите членове на НАТО. " Още пет години с Ердоган отпред значи още пет години Турция да бъде с един слаб крайник стъпила в НАТО и един здрав крайник - в Русия ", сподели Марк Пиерини, някогашен дипломат на Европейски Съюз в Турция, в този момент старши помощник в " Карнеги Европа ". Първият тест за спечелилият в изборите е дали ще спре да блокира участието на Швеция.

Отношенията с Русия. Политическите връзки на Ердоган с Путин и икономическите връзки на Турция с Русия са източник на отчаяние в Европейски Съюз. Ако Кълъчдароглу победи, в Европейски Съюз евентуално ще се задоволят с последователното отдалечаване от Москва, признавайки, че Турция е в разгара на рецесия на разноските за живот и нейната стопанска система зависи в забележителна степен от Русия.

Върховенство на закона. Европейски Съюз ще изчака да види дали при победа на опозицията ще се съблюдават обещанията за освобождение от пандиза на критиците на Ердоган, както дефинира съдът в Страсбург, и ще се подобрят ли стандартите за господство на закона. Последното би върнало и вложителите.


По-рано през днешния ден турски медии разпространиха видеоклип, който демонстрира по какъв начин реагира гласуващ мъж в Истанбул, когато научава, че зад него стои таман президентът Реджеп Тайип Ердоган.

When you realise it is Erdogan standing behind you
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu)

 Кълъчдароглу: Водим
© Reuters

Напред сме. " С този къс туит Кемал Кълъчдароглу, наподобява, данните от личното броене, което вършат партията му и опозиционният алианс към нея.

Противниците на президента Реджеп Тайип Ердоган водят лично броене и имат над 100 хиляди наблюдаващи на терен.

Първите резултати бяха в поддръжка на Ердоган, само че при над 35% преброени бюлетини (неофициално, съгласно " Хюриет " ) делът на поддръжката за него настоящия държавен глава спада от 54-55% до 52.43 на 100. Тази за Кълъчдароглу е 41.69%. Предстои броенето на десетки милиони гласове, главно от огромните градове.

 Кълъчдароглу: Водим
 Синан Оган
© Reuters

Синан Оган

Националистът Синан Оган, който не се отдръпна от конкуренцията макар нищожния късмет да завоюва (след като това направи Мухарем Индже) се показва изненадващо добре съгласно някои наблюдаващи: при една трета от вота той може да получи пет на 100.

Високият % поддръжка, когато броенето завърши - и в случай че формалните резултати потвърдят това - би направил балотажа неминуем.

Трудно е да се каже дали в миналото обвързваният с фактическия съдружен сътрудник на Ердоган, Партията на националистическото деяние, Оган събира поддръжка от младите турци или главно от националисти, които не биха дали гласа си за опозицията.

Въпреки отдръпването на Индже към 19:45 ч. той имаше 0.56 на 100. Причината е, че се отхвърли от конкуренцията преди дни, когато бюлетините от дълго време бяха напечатани, и името му остана на тях.

 Първи данни за изборната интензивност
© Reuters

Минути откакто опозицията прикани турците да не имат вяра на държавната Анадолска организация, тя разгласява данни, съгласно които изборната интензивност възлиза на 85.14%. Това би било надалеч под популяризираните в обществените мрежи стойности - над 90 на 100 - само че би било по-близко до междинните за Турция в последните години 85%.

 Кметовете на Истанбул (на вдясно) и на Анкара в централата на опозиционната Републиканска национална партия в столицата.
Кметовете на Истанбул (на вдясно) и на Анкара в централата на опозиционната Републиканска национална партия в столицата.

Екрем Имамоглу, кметът на многомилионния град Истанбул, прикани турците да не имат вяра на изборните резултати, които афишира формалната Анадолска организация. На тези данни се базират всеобщо медиите в страната и съгласно тях сега при резултати от 36% от урните кандидатът от опозицията Кемал Кълъчдароглу стартира да стопява преднината на президента Реджеп Тайип Ердоган - 41% против 53%.

Имамоглу счита, че сегашните данни сочат, че претендентът на опозицията ще е новият президент на Турция. Съгласно сделката в опозиционната коалиция при победа опозиционните кметове на Истанбул и Анкара ще бъдат издигнати за вицепрезиденти на страната.

Според предварителните резултати при отворени за преброяване малко над 36% от урните в провинция Истанбул към 19:34:

Реджеп Тайип Ердоган събира 47.86%
Кемал Кълъчдароглу - 47.17%
Синан Оган - 4.54%
Мухарем Индже - 0.43% (той се отхвърли от присъединяване през седмицата, само че името му към момента е в бюлетината)

Столичният кмет Мансур Яваш твърди, че при към една четвърт обработени бюлетини води Кълъчдароглу.

 Разпределението на желанията дотук за Ердоган (в жълто) и за опозицията (в червено).
Разпределението на желанията дотук за Ердоган (в жълто) и за опозицията (в червено).

 Защо Ердоган постоянно води, когато броенето стартира
© Reuters

И като министър председател, и по-късно като президент - Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) постоянно водят при започване на броенето на бюлетини.

Това не значи, че резултатът ще се резервира, нито че ще има трагичен поврат: анализатори още предизвестяват, че резултатът наподобява непредсказуем.

Същевременно при приблизително 54-55% при 10 на 100 преброени бюлетини (данните са неофициални), колкото бяха преди половин час, поддръжката за него спада с 1-2 процентни пункта, до момента в който делът пораства. При една трета преброени бюлетини съгласно Анадолската организация резултатът на Ердоган се доближава до 53%, този на Кълъчдароглу надвишава 40 на 100.

Причината е, че първоначално постоянно идват данните от дребните градове и селските региони, където живеят милиони турци и където протоколите се обработват по-лесно. За съпоставяне в провинция Трабзон (източното черноморие) към 19:45 ч. локално време са преброени две трети от бюлетините; в Анкара и Истанбул - под една трета.

" Ердоган постоянно стартира с висок (процент - бел. ред.), защото гласовете от селата и градчетата се броят по-бързо, а по-късно спада, когато идват гласовете от огромните градове ", специалистът от мозъчния концерн Washington Institute for Near East Policy Сонер Чагаптай.

 Защо Ердоган постоянно води, когато броенето стартира

И въпреки всичко даже при този резултат опозицията твърдо държи западното крайбрежие, за Кълъчдароглу гласоподават всеобщо в най-вече кюрдския югоизток.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР