Най-успешните музиканти от световната класическа сцена, които гостуват в сезона

...
Най-успешните музиканти от световната класическа сцена, които гостуват в сезона
Коментари Харесай

Елена Башкирова с концерт и майсторски клас в София

Най-успешните музиканти от международната класическа сцена, които гостуват в сезона на Софийската филхармония, ще проведат майсторски класове с млади български музиканти.

В рамките на 2023 година изявените възпитаници и студенти ще попиват от опита на някои от най-виртуозните музиканти на нашето време. Домакин на уроците е Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “.

На 4 май 2023 година Софийската филхармония още веднъж ще си партнира с виртуозната пианистка Елена Башкирова. Под палката на маестро Росен Гергов тя ще показа „ Нощи в градините на Испания “ на Мануел де Файя. В програмата са включени още: Концерт за тромпет от Васил Казанджиев със солист Петър Македонски и Адажио из балета „ Спартак “ от Арам Хачатурян.

В рамките на гостуването си в София грандамата на пианото ще организира и майсторски клас със студенти от Националната музикална академия. Башкирова се включи на драго сърце в самодейността „ Уроците на огромните – майсторски класове на солистите на Софийската филхармония “.

Поредицата е съфинансирана  от Столична община по Програма „ Култура “.

„ Самата Башкирова съставлява впечатляващ образец за подражателство като пианистка, която елегантно анимира всеки тон с изразителен език и живот “, написа Frankfurter Allgemeine Zeitung за пианистката Елена Башкирова.

Елена Башкирова/Photo credit: Софийска филхармония

Елена Башкирова е родена през 1958 в Москва, в фамилията на световноизвестния пианист и клавирен възпитател Дмитрий Башкиров и цигуларката Вера Башкирова. Завършва Московската консерватория в майсторския клас на татко си. През 1978 дружно с тогавашния си брачен партньор Гидон Кремер емигрира от Съюз на съветските социалистически републики. През 1989 се омъжва за Даниел Баренбойм и се преселва в Израел. Основател е на отбор „ Мегаполис “ – Берлин и Международния фестивал за камерна музика – Йерусалим, на който след това става и артистичен шеф. Този фестивал се е трансформирал във значима част от културния живот на Израел, а от 2012 през месец април всяка година в Еврейския музей в Берлин се организира партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива необятна известност. Като артистичен шеф на Йерусалимския фестивал Елена Башкирова провежда годишни концерти с камерна музика, които се организират през месец септември с присъединяване на световноизвестни музиканти. Заедно с ансамбъла на фестивала гастролира в Европа и Съединени американски щати. Чрез гостуванията на концерти от Йерусалимския фестивал на световноизвестни събития за камерна музика в Берлин, Париж, Лондон, Залцбург, Виена, Люксембург, Лисабон, Будапеща, Буенос Айрес и Сао Пауло, както и на интернационалните летни фестивали в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „ Джордже Енеску “ в Букурещ, пиано-фестивала в Рур и „ Бетовенфест “ в Бон, известността на фестивала в Йерусалим се разгръща надалеч оттатък границите на Израел.

Всеки аспект от креативната активност на Елена Башкирова – концертни произведения, камерна музика, рецитали или музикален акомпанимент, е еднообразно значим, защото всеки един е проводник на нестихващо ентусиазъм в работата й с другите. Башкирова изследва класическия и сантиментален репертоар, както и музиката на двадесети век. Свири постоянно с известни оркестри и има дългогодишни работни връзки с диригенти като Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и Айвър Болтън. Записите й от 2016 на „ Годишните времена “ и „ Детски албум “ на Чайковски са удостоени с премия ICMA в категория солови осъществявания. В допълнение към инструменталните й солови стратегии, нейна пристрастеност са и вокалните концерти като акомпанятор на артисти от класата на Матиас Гьорне, Рене Папе, Робърт Хол, Доротея Рьошман, Анна Нетребко.

Джулия Спинола написа за нейната фестивална активност във Frankfurter Allgemeine Zeitung: „ …комбинацията от нейния музикален възторг и прагматична досетливост, е това, което прави Елена Башкирива толкоз завладяваща като артист… “

През 2018 Елена Башкирова е удостоена с премията на Клавирния фестивал в Рур. Същата година е оповестена и за Доктор хонорис идея на Университета „ Бен-Гурион “ в Негев, Израел.

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България “ и в

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР