Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова заяви, че е доволна от

...
Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова заяви, че е доволна от
Коментари Харесай

Сани Жекова: Щастлива съм с избора си да спра със спорта

Най-успешната българска сноубордистка Александра Жекова съобщи, че е удовлетворена от решението си да приключи спортната си кариера и да постави ново начало в живота си.

"Рискувайки здравето си, влагайки цялата си сила и мисъл в спорта, за себе си разбрах, че е време нещо да се промени. В момента изучавам, стажувам, натрупвам опит в нова сфера. Щастлива съм с избора си, че имам опцията да стартира нещо ново. Вярвам, че това носи не по-малка стойност. Следващата ми задача е да срещна хората с нужните знания да бъдат здрави духовно, физически, душевен и прочувствено, да водят уравновесен метод на живот ", разяснява Жекова.

Тя съобщи, че сноубордът в България се сблъсква с доста проблеми.
"Има доста проблеми, само че най-много финансови, тъй като сноубордът не е на ниска цена спорт. Също по този начин прекомерно малко са качествените треньорски фрагменти. Има интусиазирани младежи, само че без опит. Като финансови благоприятни условия не разполагаме с задоволително за развиването на един млад сноуборд тим. Трудно е да гоним конкуренцията. Инфраструктурата е сериозен проблем. Реално през лятото ние нямаме опция да се готвим тук. С това равнище на уреди за тренировки не можем да гоним медали от Олимпийски игри и Световни шампионати ", счита тя.

"Не съм получавала покана да бъда част от Българската федерация по ски. Мен ме е грижа какво ще се случи с моите почитатели, с децата, които имат фантазии и цели. Още проследявам от близко какво се случва на международната сцена в сноуборда, тъй като там имам доста другари ", добави Жекова.
Бащата на сноубордистката и неин персонален треньор Виктор Жеков ще продължи да работи за развиването на сноуборда в България.

"Аз работя с хъс във всичко. Не мога да върша нещата по различен метод. Винаги диря оптимален резултат. Аз персонално не се деля със спортния спорт. Следя всичко, което се случва в сноуборда. През последните четири години броят на децата, които се занимават със сноуборд, се е утроил. Над 90 са картотекираните на възраст от 8 до 13 години. Има доста надарени деца, само че по една или друга причина те в един миг вземат решение да стартират да се занимават с друго, тъй като тази работа не е лесна и изискванията не са положителни. В един миг не може да се кара единствено на възторг ", сподели Жеков.

Той разяснява и решението на щерка си да спре със спортния спорт.
"Много е мъчно решението един професионален състезател да постави завършек на кариерата си, изключително след дълги години на високо равнище. Отдавал си толкоз доста на спорта и е мъчно да промениш пътя си. Но в последна сметка, това не неизбежно. В нашия спорт физическите натоварвания са съществени, има и огромно психическо консумиране. Няма толкоз огромно спортно дългоденствие. Просто в един миг тялото си споделя думата ", сподели Жеков.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР