Най-удивителните съкровища откривани някога. От напреднали дълбоководни експедиции до многобройните

...
Най-удивителните съкровища откривани някога. От напреднали дълбоководни експедиции до многобройните
Коментари Харесай

Най-удивителните съкровища откривани някога

Най-удивителните съкровища откривани в миналото. От напреднали дълбоководни експедиции до многочислените хора, въоръжени единствено с металотърсач, всички търсачи на съкровища споделят обща цел някой ден да забогатеят. Така че избършете праха от остарялата шапка и се пригответе да насочите вътрешния си Индиана Джоунс, до момента в който преглеждаме някои от най-великите скъпоценни открития на всички времена.

10. Монументално изобретение

Разположена покрай алпийското село Altaussee, Австрия, изоставена солна мина е идеалното укритие за скъпи творби на изкуството, заграбени от нацистите по време на Втората международна война. Плячката, която включвала „ Мадоната от Брюж “ на Микеланджело и осем пана от „ Поклонението  пред Мистичния агнец “ от Ян ван Ейк, била предопределена за Музея на фюрера – неосъществена респект към провалилия се художник, трансформирал се в деспот. Вместо това, до момента в който Хитлер се криел в бункера си, членовете на незнайна американска военна част се трансформирали в герои, откакто разкрили откраднатата плячка напролет на 1945 година

Програма, наречена Секция за монументи, изящни изкуства и архиви (MFAA), е основана от съдружниците, с цел да помогне за отбраната (и в последна сметка за връщането) на културни полезности, наранени от войната. Групата доброволци се състояла от мъже и дами, които дали своя опит като историци на изкуството, куратори на музеи, професори и архитекти.

След войната няколко членове на MFAA траяли влиятелни кариери във водещи университети и художествени институции по целия свят. А през 2014 година някои бяха показани във кино лентата The Monuments Men, с присъединяване и режисьор Джордж Клуни.

9. Гробниците в Сакара – най-удивителните съкровища откривани в миналото

Некрополът в Сакара датира от преди повече от 4000 години, откакто е обслужвал някогашната египетска столица Мемфис. През последното десетилетие археолозите са разкрили голям брой удивителни открития, в това число стотици изтънчено украсени саркофази и десетки мумифицирани котки .

Разположено на западния бряг на река Нил на към 15 благи южно от актуалния Кайро, свещеното гробище е известно като „ Гробището на античните животни “. Представлява раздължен храмов комплекс, обвързван с известната котешка богиня Бастет , настойничката на дома и фамилията. Скорошни разкопки откриха огромна бронзова скулптура на божеството и повече от 100 дървени фигури на котки, позлатени със злато.

Освен това екип от египтолози откри, че свитък с дължина 400 см е открит в гробна шахта. Текстът на папирус съдържа фрагменти от Книгата на мъртвите, справочник, употребен от вярващите за навигация в задгробния живот.

8. Кесария