Най-удачният вариант за преминаване на магистрала Струма през Кресна е

...
Най-удачният вариант за преминаване на магистрала Струма през Кресна е
Коментари Харесай

Сигнал от вицепремиера: Има ли натиск от инвеститор върху държавни институции

Най-удачният вид за прекосяване на автомагистрала " Струма " през Кресна е тунел. Това съобщи в стуидиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия екоминистърът Борислав Сандов. Има и още един вид, който той разяснява.

Министерството на екологията ще би трябвало да се оправи с въпроса с автомагистрала " Струма " . Проблемен сектор е прекосяването през Кресненското дефиле, като единствените възможни разновидности от позиция на европейското екологично законодателство са или да се мине през обходен маршрут по ниските скатове на Пирин, което ще удължи трасето, или да се прокопае тунел, което пък ще оскъпи плана.

Друга гореща тематика са градежите по морето . Министър Сандов към този момент разгласи, че градежите, които са в 100-метровата зона от морския бряг, по този начин наречената зона А, които са неизрядни, ще бъдат спирани. Приоритет на министерството ще бъде и опазването на дюните, тъй че най-сетне се надяваме картографирането им, което стартира още след " Дюнигейт ", ще приключи.

Язовирите също са проблем , по решаването на който екоминистерството ще би трябвало да си партнира с други ведомства, защото Министерство на околната среда и водите дава отговор единствено се употребяват за битови и екологични потребности. А точно собствеността на язовирите доста постоянно се явява проблем, когато се наложи ремонт да вземем за пример. А наложителни поправки има доста.

Голяма тематика е и тематиката с отпадъците . Все още е в действие наказателната процедура за нерекултивираните остарели сметища в страната. В същото време сме доста надалеч от постигането на европейските цели за разделно събиране на боклуци.



Частен вложител се пробва да оказва напън на чиновници на Регионалната екоинспекция в Смолян поради процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за рандеман на злато. Това разгласи екоминистърът Борислав Сандов като даже пусна и част от аудиозапис:

" Ние сме тези, които се осъществя капиталовото желание, което ще се осъществя без значение какво стане през днешния ден ".

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите: Молбата ми към всички представители на бизнеса като цяло дано да почитаме законите в България и да не си разрешаваме подобен напън против държавни специалисти.

Думите се оказаха на изпълнителния шеф на компанията - вложител, инженер Живка Ковачева, която в писмена позиция разгласи, че думите й са изкарани отвън подтекст.

Изказването ми, че специалистите, участващи в съвета вземат решение в жестоко нарушаване на материалния закон, надали би могло да се смята за напън над държавни органи, жестоко отношение и оскърбление, добавя още тя.

По въпроса с автомагистрала " Струма " Сандов посочи, че с Министерството на районното развиване диалозите не престават, като разновидностите са два:

Ние би трябвало да поемем една от двете други възможности - или тунел, или цялостен обход на трасето. Това ще удовлетвори условията на европейското законодателство и ще обезпечи по-бързо прекосяване.

Макар и без да има напълно непосредствена заплаха, бързо би трябвало да се позволи казусът с язовир Огоста:

При стената на язовира има карстови каверни, които не са били запълнени при неговото създаване, поради което стартира едно леко подкопаване на стената.

Под язовирната стена е град Монтана и в случай че казусът не се реши,ситуацията може да стане рискова, счита още Борислав Сандов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР