Най-тежката суша в Европа от години доведе река Дунав до

...
Най-тежката суша в Европа от години доведе река Дунав до
Коментари Харесай

Ниските нива на водите в река Дунав разкриха потънали германски кораби от ВСВ


Най-тежката суша в Европа от години докара река Дунав до едно от най-ниските ѝ равнища от съвсем век насам, разкривайки останките на десетки натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по време на Втората международна война покрай речното пристанище Прахово в Сърбия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Плавателните съдове са измежду стотиците, които са потопени в Дунав от Черноморския флот на нацистка Германия през 1944 година, когато се отдръпва от настъпващите руски войски, и към момента затрудняват речния трафик при ниско равнище на водата.

Тазгодишната суша - обсъждана от учените като разследване на световното стопляне - извади на показ повече от 20 кораба в сектор от река Дунав покрай Прахово в Източна Сърбия, доста от които към момента съдържат тонове муниции и експлозиви и съставляват заплаха за корабоплаването.

" Германската флотилия е оставила след себе си огромна екологична злополука, която заплашва нас, жителите на Прахово ", споделя Велимир Траилович, 74-годишен пенсионер от Прахово, който е написал книга за немските кораби.

Работниците в локалната риболовна промишленост също са изложени на риск, в това число и от Румъния, която се намира тъкмо от отсрещната страна на реката.

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик по жизненоважни артерии в други елементи на Европа, в това число Германия, Италия и Франция. В Сърбия управляващите прибягнаха до драгиране, с цел да запазят плавателните пътища по Дунав отворени.

При Прахово някои от останките от кораби са стеснили плавателния път в този сектор на Дунав до едвам 100 метра от 180 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите към момента пазят своите оръдия, командни мостове, счупени мачти и изкривени корпуси, а други са съвсем напълно потънали под пясъчните крайбрежия.

През март сръбското държавно управление разгласи търг за избавяне на корпусите и транспортиране на боеприпасите и експлозивите. Цената на интервенцията се прави оценка на 29 млн. евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР