Най-старото училище за кандидат-шофьори в Германия се намира в Зул,

...
Най-старото училище за кандидат-шофьори в Германия се намира в Зул,
Коментари Харесай

Най-старата автошкола ползва коли на Opel от самото си начало до днес

Най-старото учебно заведение за кандидат-шофьори в Германия се намира в Зул, Тюрингия. Годината на неговото разкриване е 1910. А първата кола на автошколата на създателя Фриц Ман е Opel Doppel-Phaeton. По това време, единствено преди единадесет години, Opel е навлязъл в производството на коли и с този негов автомобил се слагат основите на една дългогодишна традиция.

Днес автошколата Gebr. Dobberkau e.K. Се управлява от Олаф Доберкау, правнук на създателя на компанията и в действителност е най-старото към момента съществуващо шофьорско учебно заведение в Германия. През поколенията семейството притежател остава лоялна към марката със мълния. Около 13 000 начинаещи водачи са се научили по какъв начин да карат тук през десетилетията на модели на Opel от 12/14 к.с. до Olympia, Kadett, Astra, Frontera и Zafira до сегашния Opel Mokka.

„ Моят прародител явно е имал изострен нюх, че образованието на водачи може да бъде непрекъснат бизнес модел “, споделя Олаф Доберкау. Фриц Ман към този момент е управлявал транспортен бизнес с модели на Opel и сервизът незабавно след изпита за шофьорска брошура става наложителен в Германия за първи път. И в случай че сте желали да издържите изпита преди 113 години, е трябвало да можете да вършиме най-много едно нещо - да ремонтирате. Пътищата са били неприятни, пневматичните гуми и колелата със спици не са били изключително здрави.

„ Следователно на въпроса по какъв начин да накараме една кола да се движи още веднъж е било придавано доста по-голямо значение в сравнение с разпоредбите за приоритет “ - споделя Доберкау - „ Изпитваните е трябвало единствено да създадат няколко безаварийни обиколки към двора. “

И те са го правили това през цялото време с Opel 12/14 к.с. Първите възпитаници, които се научават да ръководят това возило, са били шлосери и механици. Изпитът е имал за цел да приготви кандидат-шофьорите за тяхната специалност. Точно както размерът на трафика, пътищата и условията към водачите са се трансформирали през десетилетията, по този начин и публиката в автошколата.

Още в края на 20-те години на предишния век от ден на ден и повече хора могат да си разрешат кола, когато Фриц Ман предава делото на живота си на щерка си Ирма и нейния брачен партньор Фридрих Доберкау. Следващото потомство сяда зад кормилото на Opel Olympia в Шлойзинген и към този момент има автошкола, бензиностанция, работилница, автокъща и е дилър на мотоциклети.

И през днешния ден автошколата Gebr. Dobberkau e.K. изпалзво Opel, по-точно Opel Mokka Electric. Защото даже Олаф Доберкау да има бензин в кръвта си - самият той е в ралитата от 35 години и през 1999 и 2000 година реализира победи в класа в немския рали шампионат с Astra. Със брачната половинка си Александра като навигатор, той даже стана първенец на немските рали серии през 2010 година и той знае какъв брой значима е тематиката за електрическите коли за автомобилното бъдеще и по този метод за неговите обучаеми водачи.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР