- Най-старото лечебно заведение в България - университетската болница Александровска,

...
Коментари Харесай

История на заболяването "Задлъжняла болница"

- Най-старото лечебно заведение в България - университетската болница Александровска, е образец по какъв начин се източва държавна компания.- Болницата е декапитализирана, а единствено просрочените отговорности надвишават половината от приходите й. - Бившият шеф и сегашен народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов не вижда проблем с неизгодните контракти и насъбраната загуба.
Представете си, че сте притежател на компания, която седем години работи на загуба, а отговорностите й са 126% от приходите, които са 79 млн. лева годишно. Освен това шефът не заплаща постоянно на доставчиците и подписва анекси с умопомрачителни лихви върху задълженията. Вероятно ще уволните този шеф, и то още преди години. В България обаче това освен не се случва, а в края на тези 7 години шефът е нараснал. Става въпрос за последния здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който, преди да заеме министерския пост, беше назначен от същата политическа мощ за шеф на най-старото лечебно заведение в България - университетската Александровска болница.
В момента Ангелов е народен представител от ГЕРБ, член на изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов и последният го счита за сполучлив управленец. В същия този миг Александровска болница се бори да изплува от банкрута, в който е вкарана, а прокуратурата отхвърля да образува производства за занемареност и неприятно ръководство макар многочислените сигнали против Ангелов.
Случаят с Александровска болница е емблематичен за това по какъв начин се ръководят (и източват) държавните компании. Конкретно в здравния бранш страната има 65 лечебни заведения и санаториуми, като единствено десетина от тях са с позитивни финансови резултати.
Няма да платим, с цел да има лихви
Според отчет за финансовото положение на болничното заведение към 30 юни тази година тя разполага приблизително със 750 кревати и в нея се лекуват към 23 хиляди души годишно. Затова тя получава от здравната каса, пациентите, частните застрахователи като доплащания и дарения общо 79 млн. лева годишно. Разходите й обаче са над 83. млн. лева

Болницата е натрупала 70 млн. лева загуби, като личният й капитал също е 70 млн. лева В допълнение - отговорностите й към доставчиците са общо 42 млн., като главната част от тях, 28 млн. лева, е трябвало да бъдат платени преди години.
Капитал - брой 36
Само през последната година на ръководството на Ангелов към тези просрочени отговорности се прибавят 20 млн. наказателни лихви и такси.
Вместо да изтегли заем или да понижи разноските си, с цел да може да обслужва отговорностите, болничното заведение се върти в цялостна дългова серпантина. Тъй като лечебните заведения би трябвало да бъдат ръководени по умишлен финансов стандарт и да демонстрират по какъв начин понижават отговорностите си пред принципала, Александровска е сключвала съглашения за ново разсрочване на просрочените си отговорности и отново не си е плащала. Не единствено това - в анексите към договорите с доставчиците тя поема отговорности да заплаща тежки наказателни лихви над законовата рента за веселба от 10%. В случая Ангелов се е съгласил да добави още 12.5 процентни пункта наказателна рента върху неплатената част от дълга. В различен контракт болничното заведение поема обвързване да заплаща по 30 хиляди лева месечно по всяка неплатена в точния момент фактура. В идващия контракт клиниките се съгласяват да заплащат сред 17 и 23% наказателни лихви на годишна база, а в различен анекс с снабдител - главния лихвен % плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден просрочие.
От здравното министерство означават, че в продължение на години Костадин Ангелов е сключвал неизгодни съглашения за разсрочване, с които е нараснал задълженията на болничното заведение. Вместо това на фона на негативните лихви в банковия бранш и опцията за договаряне на банкови заеми с лихви от 2-3 % той е можел да си заплати и да понижи дълга към доставчиците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР