Най-старата змия в плен остави гледачите си изумени, след като

...
Най-старата змия в плен остави гледачите си изумени, след като
Коментари Харесай

Най-старата змия в света снесе яйца без помощта на мъжки екземпляр

Най-старата змия в плен остави гледачите си изумени, откакто снесе яйца без помощта на мъжки образец, написа английският „ Индипендънт “, предава БТВ.

62-годишният питон снесе седем яйца в зоопарка в Сейнт Луис, Мисури, въпреки да не е срещал мъжки най-малко 20 години. Случката е още по-необичайна, защото питонът е считан за най-възрастният образец в плен в света. Обикновено питоните стопират да снасят яйца преди да навършат 60 години.

Необичайно е, само че не и рядко питони да се възпроизвеждат асексуално. Змиите от време на време складират генетичен материал от мъжкия пол за по-късно осеменяване.

Змията е снесла седемте яйца на 23 юли. Три от тях са в развъдник и се чака напълно скоро да се излюпят, две са употребявани за генетични проби, а змийчетата в другите две не са оживели, разясняват от зоопарка. Генетичните проби ще покажат дали в действителност яйцата са били създадени без помощта на мъжки питон.

Възрастната змия е дарена на зоопарка през 1961 година През 90-те години снася яйца, които евентуално са били направени благодарение на единствения мъжки питон в зоопарка, защото змиите били събирани дружно в кофи, до момента в който гледачите чистят клетките им.

Змията снася яйца за повторно през 2009 година, само че те не оцеляват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР