Най-силно изразени са отстъпките при сделките за къщи, съобщават от

...
Най-силно изразени са отстъпките при сделките за къщи, съобщават от
Коментари Харесай

Охлаждане при луксозните имоти

Най-силно изразени са отстъпките при покупко-продажбите за къщи, оповестяват от Unique Estates.

© Надежда Чипева Сигнали за спад на цените на жилищата идват само от сегмента на така наречен първокласните парцели (понятието няма точна дефиниция). " През миналото шестмесечие за София той е приблизително 12% по отношение на същия интервал на миналата година ", оповестяват от Unique Estates. Такава е динамичността най-много в центъра и " Изток ". В " Лозенец " и " Кръстова вада " цените остават без смяна, прецизират от организацията.

От Colliers и от Luximmo Finest Estates, които също наблюдават пазара във високия клас жилища, обаче настояват, че цените са постоянни. Colliers дефинират по лична методика кои парцели дават отговор на качествените условия за приблизително висок и висок клас. По техни данни цените на жилищата с две спални в категорията се задържат на равнища сред 145 и 180 хиляди евро, с три са 210-250 хиляди евро. Цените на редовите къщи се движат сред 250 и 420 хиляди евро, а на независимите – над 450 хиляди евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Невена Стоянова, ръководещ шеф на Luximmo Finest Estates, изяснява, че цените остават постоянни, тъй като предлагането е лимитирано и купувачите са склонни да реагират бързо, щом намерят парцел, който да дава отговор на критериите им. Компанията записва растеж на запитванията и подписаните покупко-продажби в сегмента през полугодието.

В първокласния сегмент има закъснение, само че това са неповторими парцели с високи цени, които може би не дават отговор на условията на купувачите, разяснява Младен Митов, основен анализатор на " Явлена ".

Повече и по-големи отстъпки

През полугодието се усилва делът на продажбите с отстъпка и самите отстъпки, означават от Unique Estates. Според статистиката им на цени под офертната са 72% от продажбите на къщи и жилища във високия сегмент през първото полугодие на 2019 година при 64% дял година по-рано. Размерът на отстъпките в този момент е повишен до 9.1% приблизително при 6.2% през първата половина на 2018 година

Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates, отдава това на обстоятелството, " че през 2018 година доста от офертите бяха със доста повишени първични цени. Това забави пазара през втората половина на годината и наложи ценови корекции. Освен това наклонността тази година е купувачите да са водеща страна при договарянията. Това в допълнение слага ценовите равнища под напън ".

Големи отстъпки при къщите

По-силно изразени през първото полугодие на 2019 година са отстъпките при покупко-продажбите за къщи по данни на организацията. Причината са по-малкият размер на този сегмент и фактът, че в доста случаи се продават парцели с неповторими характерности. Липсата на задоволително аналози прави по-трудно да се дефинира първичната цена. Затова и вероятността от корекции в хода на договарянията е по-голяма спрямо продажбите на жилища, споделя Георгиева.

" Личните ми наблюдения са, че някои къщи, оповестени на доста високи цени, стартират да престояват по-дълго на пазара. Отдавам това на обстоятелството, че стартират да се появяват нови планове за къщи в покрайнините на София и към Витоша, които са в междинния сегмент ", разяснява Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес ".

Интерес към затворени комплекси

Според Невена Стоянова от началото на годината се следи нараснал интерес към парцели с повърхност над 200 кв.м в затворени комплекси (най-вече парцели вид пентхаус) и към емблематични здания. Регистрира се отлив на интерес към парцели в здания, които не дават отговор на актуалните стандарти на строителство и не разполагат с гараж или паркомясто. Изключение вършат зданията с историческа стойност. От " Адрес " също следят възходящ интерес към затворени комплекси в междинния и висок сегмент в " Лозенец " и " Изток ".

Оживление при наемите

През първата половина на 2019 година наемният пазар на първокласни парцели е мощно многолюден, споделят от Unique Estates, при които има над 50% растеж на подписаните покупко-продажби. Водещи региони са " Докторски монумент ", " Лозенец " и центърът на София. От организацията го изясняват с огромния брой капиталови покупко-продажби с първокласни парцели в тези региони през последните години и предлагането на доста от тези жилища чартърен.

Засилен е и ползата към " Манастирски ливади ". Най-търсени са постройките наоколо до бул. " България ", където има съществено предложение чартърен на жилища, купени с капиталова цел. Наемните цени остават в диапазона 7.5-8 евро/кв.м за жилището. По данни на Colliers равнищата в приблизително високия и високия клас се движат сред 950 и 1200 евро за апартамент с две спални, сред 1300 и 1600 евро за апартамент с три спални и над 2000 евро за къща.

По наблюдения на Unique Estates поради нарасналото предложение и постоянно нереалистични упования на наемодателите някои парцели престояват на наемния пазар повече от шест месеца. От Luximmo Finest Estates обаче настояват, че във високия сегмент интервалът за отдаване на парцел понижава. Луксозните парцели в емблематични здания и нови комплекси с висок стандарт на строителство не престояват на пазара повече от три седмици.

Оздравителен развой на пазара

" В момента се намираме в един доста възстановителен стадий на развиване на високия сегмент на пазара ", споделя Невена Стоянова. " На пазара виждаме купувачи от ново потомство, които са подготвени да платят желаната цена на продукта и които следват всички международни трендове в ергономията на вътрешното пространство, технологиите в развиването на строителството и архитектурата ". Прогнозата й е, че към края на годината пазарът на висок клас парцели в България ще бъде строго селектиран и регламентиран от самите купувачи и наематели. " Лукс " скоро няма да бъде разтегливото разбиране, с което бяхме привикнали да боравим в маркетинга и рекламата, прибавя тя.

Повече за пазара на жилища четете в броя на " Капитал ", който излиза този петък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР