Най-сетне разполагаме с този ключов документ, който трябваше да го

...
Най-сетне разполагаме с този ключов документ, който трябваше да го
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Очаквам съпротива срещу новия регламент, който пази дюните от строежи

" Най-сетне разполагаме с този основен документ, който трябваше да го има преди доста години. Огромни скъпи дюнни територии са окончателно изгубени и заличени от безобразни градежи. "

 

Това написа във фейсбук министърът на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка утвърдената от него методика за картографиране и установяване на границите и типа на дюните. Той разяснява, че документът е плод на шестмесечна борба.

 

Попов показва, че чака да има недоволни от безапелационния метод при определението какво е дюна, а също по този начин и извършители. „ Една трета от дюните са частна благосъстоятелност и ползата за тяхното заличаване и застрояване е голям ", отбелязва той.

 

Всеки, който реши да твърди, че дюната не е дюна и че може да си построи върху нея хотел или триетажно бетонно бунгало, да паркира джипа си от горната страна или да разпъва палатка, ще би трябвало да се сблъска с ясни критерии, което ще даде опция на управляващите да го изхвърлят оттова или на жителите да заведат дейно дело против нарушителя, разяснява министърът.

 

Благодарение на методиката обаче всяко едно сходно безсрамие ще може да се нападна дейно и да бъде прекъснато, предизвестява Попов.

 

По-рано през днешния ден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оповестиха, че методиката ще отбрани пясъчните формирания и ще обезпечи обективно, независимо и научно-обосновано отразяване в профилираните карти, прецизира Българска телеграфна агенция.

 

С регламента се цели да се обезпечи опазването на тези естествени обекти и да прекрати нарушаванията на закона, които водят до увреждането им.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР