Най-съкровената проява на коледния дух е писаното слово. Има книги,

...
Най-съкровената проява на коледния дух е писаното слово. Има книги,
Коментари Харесай

5 от най-вдъхновяващите коледни книги за деца

Най-съкровената демонстрация на коледния дух е писаното слово. Има книги, докоснали сърцата ни още в най-крехка възраст, които в никакъв случай няма да забравим. Книги, които ще оставят дълбока диря в спомените и чувствата; ще дават самун и вода на фантазиите и копнежите и на нашите деца. Защото хубавата детска книга е това чудо, посредством което красивите страсти, щастието и вярата в положителното най-лесно и трайно попиват в детската душа.

Ето единствено няколко перли, гребнати от коледната съкровищница на книгите, вдъхновявали стотици генерации деца: 

" Писмата на Дядо Коледа ", Дж. Р. Р. Толкин
/под редакцията на Бейли Толкин, 1976 г./



Представете си, че изпращате писмо до Дядо Коледа, а той незабавно ви дава отговор. И то не както и да е, а с вълшебни истории за приказни и чудати същества от невероятния свят на фантазията и античните легенди. Точно подобен бил подаръкът на Толкин към неговите малчугани, за всяка Коледа, в продължение на доста години. Именно фамозният създател на " Властелинът на пръстените " бил бащата и на историите, записани в писмата, идващи от Северния полюс. По-късно те станали сърцевината на една от най-обичаните и красиви детски книги с коледни приказки, предопределена за деца сред 4 и 8 години. Книгата излиза под редакцията на Бейли Толкин — втората брачна половинка на Кристофър Толкин – наследник на писателя. Буквалният превод на заглавието от британски е " Писма от баща Коледа ”, което единствено по себе си подсказва, че създателят е точно бащата на децата – баща Толкин.

" Коледна ария ", Чарлз Дикенс



" Коледна ария " е една от най-обичаните и вдъхновяващи генерации деца коледни книги. Една алегория за алчността и духовното прераждане. Ебенизър Скрудж е остарял сребролюбец, за който парите са целият му свят. В нощта против Коледа пред клетия скъперник се явява духът на остарелия му съучастник, който го предизвестява, че в случай че не се промени, душата му ще бъде погубена. Духове на минали, сегашни и бъдещи Коледи също се явят пред самозабравилия се сребролюбец, с цел да му напомнят предишното и да му разкрият тъжния и уединен завършек на неговия живот. Скрудж обаче може да го промени и това зависи единствено и само от него. За да избегне участта на забравата, той взема решение да поеме по пътя на духовното прераждане. И съумява. От най-големият скъперник Скрудж се трансформира в най-щедрият и милосърден човек.

" Как Гриндж открадна Коледа ", Д-р Зойс



Гринч е прочут измежду децата като един от най-популярните беладжии. Той е основан като противовес на Дядо Коледа, и неговото най-искрено и съкровено предпочитание е да скапе празничното въодушевление и да осуети раздаването на подаръците, воден от злата цел да открадне насладата у детските сърца, която носят коледните празници. Смаян от чистата душа на едно дете обаче, Гринч претърпява голям брой промени в характера си, които отварят сърцето му към хубостта и добротата на най-сияйния и топъл празник - Коледа.

Тайните на коледната кутия, Стивън Хорнби



Лари, снежен човек, се разсънва, след дълъг сън, в първите часове на Коледа под клоните на огромно, окичено с безчет играчки, коледно дръвче, с цел да открие, че неговият брат го няма. Заедно с новооткритите си другари той потегля на сложен път, изпълнен с рискове и завършения, нарушавайки законите на коледното дръвче да не се отдалечава и сантиметър от него. Далеч от неговата протекция, в непознатия свят, жителите се сблъскват лице в лице със злокобна загадка, която заплашва целия свят, с цел да да разкрият най-сетне истината зад " Тайните на коледната кутия ".

Полярен експрес, Крис Ван Алсбург



Смайващата анимация с присъединяване на Том Ханкс, която излезе на международния екран през 2004 година, под режисурата на Робърт Земекис, способства доста за популяризирането на книгата по света. Всъщност прелестната кинолента дължи съществуването си на историята на едно момче, чиято религия в Дядо Коледа последователно стартира да се топи. До момента, в който една нощ пред дома му стопира експрес, с цел да го качи и води право на Северния полюс... при самия... Дядо Коледа. Една вдъхновяваща история, изпълнена с магии и чудеса. История за вярата, обичта и фантазиите. съумяла да допре и развълнува сърцата на дребни и пораснали деца по целия свят.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР