Най-рисковите участъци от магистралите и скоростните пътища ще бъдат осветени

...
Най-рисковите участъци от магистралите и скоростните пътища ще бъдат осветени
Коментари Харесай

Осветяват най-опасните участъци от магистралите

Най-рисковите сектори от автомагистралите и скоростните пътища ще бъдат осветени през нощта. Това съобщи един от създателите на нова разпоредба за планиране на пътища доцент доктор инж. Румен Миланов, представен от „ Труд “.

Стационарни осветителни тела няма да бъдат поставяни край задачите трасета, изясни Миланов, който е и учител в транспортния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Осветени обаче ще бъдат пътните възли на автомагистралите и скоростните прави, както и кръстовищата на първокласните пътища. Това ще става след икономическа аргументация, написа в плана на новата разпоредба.

За да станат пътищата по-безопасни се плануват и редица други ограничения. Сред тях е въвеждането на зони за сигурност край пътищата, които съгласно класа на секторите ще са на разстояние до 8-16 метра от трасетата.

В тях ще се отстраняват заплахите за участниците в придвижването при възможен пътен случай, а когато това не е допустимо ще се взимат нужните ограничения за обезпечаване сигурността на придвижване. Поставянето на защитни огради край цялото трасе на автомагистралите не е удачно, а сходни уреди могат даже да са по-опасни при злополука, демонстрират изследванията, изясни специалистът. Такъв е казусът и с сектори като този на автомагистрала „ Тракия “, на който стана тежката злополука на 13-ти април. При еднакъв терен и липса на надолнище няма процедура в света за слагане на защитни огради, безапелационен бе той. И акцентира, че неналичието на мантинела не е причина за случая. Тепърва ще се търси повода за злополуката, само че сигурно проектирането на автомагистралата няма нищо общо с нещастието, безапелационен бе Миланов. Според статистиката, автомагистралите са сред 3 и 5 пъти по-безопасни от останалите пътища, съотнесено към трафика по тях.

В новата разпоредба за планиране на пътища е планувано при създаване и рехабилитация на магистралии пътища, при които разрешената скорост на придвижване е над 100 километра час, да се построяват по-плавни завои. С въвеждането на тол системата ще се мери и междинната скорост за придвижване на водачите по автомагистралите. Така водачите ще бъдат глобени освен, в случай че в даден миг превишат разрешената скорост от 140 км/час, а и в случай че за избран сектор от пътя са се движили с по-висока междинна скорост.

Инж. Петко Табаков: Предпазните огради могат да са и рискови

Предпазните огради на автомагистралата в избрани сектори могат и да са рискови трудности при избрани условия. Например при удар под ъгъл над 50 градуса. Всичко зависи от терена, неговия надолнище и конфликта. Това изясни почетният член на Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “ и инспектор по сигурност на пътната инфраструктура инж. Петко Табаков. Автобусът от тежкия случай на автомагистрала „ Тракия “ на 13-ти април се е наклонил още преди да стигне окопа край пътя. Така че в тази ситуация една защитна ограда би го преобърнала по-лошо, както си проличава и по потресаващите фотоси от нещастието. Още повече, че съгласно всички правила за планиране на пътища няма условия за слагане на сходна ограда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР