Най-предпочитаният хляб у нас продължава да е тип „Добруджа“, сочат

...
Най-предпочитаният хляб у нас продължава да е тип „Добруджа“, сочат
Коментари Харесай

„Добруджа“-та остава най-предпочитаният хляб у нас

Най-предпочитаният самун у нас продължава да е вид „ Добруджа “, сочат данни от проучване на трендовете в потреблението на основни за българския пазар стокови групи, направено от Kaufland България. Анализът демонстрира още, че потреблението на обичайния български самун от пшенично брашно, забъркан с квас, спада осезаемо с 1.5 пъти през последните 10 години. В потребителската ни кошница той се заменя от разнообразни други разновидности на тестени произведения и зърнени храни.

Според данните отчетливо нараства търсенето на по-здравословни тестени артикули, като за последните пет години нарастването е с 80%. Най-силно изразена е тази наклонност при хляба, където потребителите демонстрират възходящо желание към по-здравословните и богати на фибри други възможности като пълнозърнести и многозърнести артикули, както и самун без глутен. Все по-нарастващият интерес на българите към питателните изгоди от съставки като ръж, елда, просо и ленено семе, оказват 20% растеж в продажбите на протеиновия самун, нисковъглехидратния и безглутенов самун, както и този създаден с жива мая.

„ Другата трайна наклонност, която нашето изследване регистрира, е повишеното търсене на ръчно създадени хлебни произведения. Интересът към този тип артикули бележи растеж с 50% за последните четири години. Според нас това се дължи, както на ясно отчитане на вкусовите преимущества на ръчноправения самун, по този начин и на мощната асоциация с ръчно приготвени артикули, които ни връщат традициите от предишното. Затова и следим съществено нарастване от 20% при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреци, с акцент върху натуралните съставки. Най-продаваният артикул от Пекарните на Kaufland България е белият земел, до момента в който от личната линия на компанията „ Брей “, любимец са ръчният самун и точените кори за баница “, разяснява Димитрия Караиванова, шеф отдел „ Хляб, хлебни произведения и деликатеси “ в най-голямата верига хипермаркети у нас - Kaufland.

На трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня артикули като лаваш и тортила, при които потреблението е повишена с 30% за последните пет години. Много засилено търсене се следи и към категория „ бургери “ – първокачествен фаст фууд и стрийт фууд. По отношение на закуските, проучването регистрира емфатичен интерес към френския кроасан с масло. Сред любимците за българския усет през последните години се подреждат и сладките понички. За да отговори на потребностите на своите консуматори, Kaufland България предлага разнообразни типове на усет, цвят, форма и текстура донъти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР