Най-посещаваната забележителност в Смолян – планетариумът, е затворена от три

...
Най-посещаваната забележителност в Смолян – планетариумът, е затворена от три
Коментари Харесай

Идат местни избори: ГЕРБ бърза с ремонт 4,2 млн. в Смолян, ето кои прибират парите

Най-посещаваната забележителност в Смолян – планетариумът, е затворена от три години. Ремонтът стартира на 30 декември 2020 година и би трябвало да завърши на 30 юни 2023 година, само че действително е много изостанал. До тази дата би трябвало да е подготвен, с цел да се вземат парите по плана, финансиран по две европейски стратегии – „ Региони в напредък “ 2014-2020 година и Фонда за устойчиви градове – общо 4.156 млн. лева

За оставащите два месеца до 30 юни завършването на строително-ремонтните работи и монтирането на проекторната инсталация е на практика невероятно. Това признава и зам.-кметът на Смолян Марин Захариев в писмен отговор до „ Дневник “.

„ Проведени са предварителни диалози с програмата за удължение на периода на плана с няколко месеца, за което сме получили позитивно мнение “, твърди той. След 3-4 спомагателни месеца планът щял да бъде приключен в целокупност и Смолян да има своя освежен Планетариум на най-високо международно равнище. Това значи до октомври, когато се организират локалните избори.

Ремонтът се забавил поради изникнали проблеми с оттичането на дъждовната вода на покрива, „ шокиращите инфлационни процеси “ и нарушените вериги за доставка на оборудването, изреждат аргументите от община Смолян.

Тепърва ще се избира реализатор за полусферичния купол и проектора

Обновяването на оборудването се прави по две публични поръчки. Едната е за строително-ремонтните действия по постройката, а другата – за доставка и монтаж на цифрова планетариумна проекторна система, включваща нов полусферичен купол.

Първата поръчка, изпълнявана от „ ИСА 2000 “ ЕООД, е съвсем подготвена – над 80%, само че тя не може да бъде приключена, тъй като чака доставката на полусферичния купол. Това обаче е задача на втората поръчка, за която община Смолян още не е избрала реализатор. „ Офертите (на кандидатите) са отворени и комисията завършва процеса по желание на реализатор “, твърдят от общината.

Колко му е да се инсталират цифрови проектори

Реклама

Кандидатите за поръчката на стойност близо 1.8 млн. лева са една румънска компания, втората е „ Контракс “, изпълнявала сходни поръчки, само че с купол 3-4 м, а планетариумът в Смолян ще е с 12.5 м диаметър. Третата е „ ПСП Стеза “ ЕООД, която е записана на 20 февруари 2023 година и две седмици по-късно, на 7 март, към този момент взе участие в поръчката на община Смолян.

Това описа фенът астроном Константин Попатанасов от самодейността „ Да спасим Планетариума “ в предаването на Веселин Дремджиев в „ ТВ 1 “.

Според него притежателят на „ ПСП Стеза “ Стефан Захариев е обвързван посредством компании със „ Смолян сити център “ на Кирил Асенов, който пък управлява локалната коалиция „ Новото време “ в Общинския съвет на Смолян, където болшинството е от ГЕРБ, както и кметът Николай Мелемов.

Не е ясно дали по тази причина в заданието на поръчката условията към апаратурата са занижени, съгласно Попатанасов.

„ Изискването за техниката, която ще се инсталира в звездната зала, е смешно. По света планетариумите работят с резолюция 12 К, а тук условието в поръчката е най-малко 2.5 К “, дава образец той. Според него затова технологията, която ще бъде осъществена в Смолян, на процедура ще направи излишно цялото възобновяване на планетариума, тъй като ще е с „ криво-ляво качество спрямо това, което беше оповестено “ първоначално.

Общината твърди, че всичко ще е на международно равнище

В Планетариума ще има звездна зала със 120 места, нов телескоп за обсерваторията, два интерактивни екрана. За така наречен втори посетителски център ще бъдат купени интерактивни устройства за Полярно зарево, реален макет на Луната, Redshiftamp, Blueshift, Constelation quiz, Solar sistem explorer, изреждат от община Смолян.

„ След довеждане докрай на плана в главната звездна зала ще може да се изнасят разнородни звездни спектакли и стратегии от целия свят “, дават обещание общинарите. Кметът Мелемов най-вече от всички желаел всичко да приключи в най-кратки периоди, само че това нямало да бъде за сметка на нарушение на процедурите или на качеството на осъществяването, акцентират от общината.

От основаването на Планетариума през 1975 година до затварянето му преди три години, той е бил посетен от над 3 млн. гости, като всеки месец са влизали най-малко 3 хиляди.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР