Най-популярното спортно състезание в света, Световното първенство по футбол, изправя

...
Най-популярното спортно състезание в света, Световното първенство по футбол, изправя
Коментари Харесай

Световно първенство в Катар 2022: Забавни факти и статистика

Най-популярното спортно съревнование в света, Световното състезание по футбол, изправя 32 тима един против различен в 64 мача за цялостен месец футболно преживяване. Но има доста аргументи, заради които Световното състезание в Катар през 2022 година ще бъде по-различно от всяко друго. Да не приказваме, че това е първият в действителност световен футболен шампионат след пандемията.

Ето някои забавни обстоятелства за Световното състезание по футбол в Катар 2022:
Първото зимно международно състезание по футбол
Турнирите за Световното състезание по футбол обичайно се организират през юни и юли, което е лято в Северното полукълбо. Въпреки това, защото това е първото международно състезание в арабския свят, уредниците трябваше да създадат някои отстъпки заради високите летни температури в района Докато летните температури доближават към 50 ℃, зимата е доста по-приятна и комфортна за футбол, със междинни стойности сред 4 ℃ и 29 ℃ [1].
Кога ще се организира Световното състезание в Катар през 2022 година?
Световното състезание в Катар 2022 ще се играе от 20 ноември до 18 декември. Груповата фаза ще завърши до 2 декември. Първата елиминационна фаза на конкуренцията ще се организира от 3 до 6 декември. Полуфиналите са на 13 и 14 декември, като баражите за третото място са на 17, а финалът е на 18 декември.

 Официалната топка за Световното състезание по футбол 2022
Кои народи са се класирали за шампионата?
Общо 32 тима се състезават на Световното състезание в Катар през 2022 година Отборите са разграничени в осем групи, по четири тима във всяка. Сред тимовете са спечелилите от последните три международни шампионати по футбол, Испания, Германия и Франция:

Група А: Катар, Еквадор, Сенегал, Нидерландия

Група В: Англия, Иран, Съединени американски щати, Уелс

Група С: Аржентина, Саудитска Арабия, Мексико, Полша

Група D: Франция, Австралия, Дания, Тунис

Група Е: Испания, Коста Рика, Германия, Япония

Група F: Белгия, Канада, Мароко, Хърватия

Група G: Бразилия, Сърбия, Швейцария, Камерун

Група Н: Португалия, Гана, Уругвай, Южна Корея.
Какъв е форматът на Световното състезание в Катар през 2022 година?
Форматът ще бъде същият като предходните две години. 32-та тима ще се състезават в 8 групи по четири отбора. Всеки тим ще играе против всеки различен тим два пъти. Три точки ще се присъждат за победа и една за тъждество. Първите два тима във всяка група ще преминат към осминафиналите.

От този миг нататък това е пряк нокаут, като спечелилите от осминафиналите минават към четвъртфиналите. Четиримата спечелили от четвъртфиналите ще продължат към полуфиналите. Състезанието ще приключи с плейоф за трето място и край.
Най-скъпото Световно състезание до момента
С оценки, вариращи до 220 милиарда $ в вложения в инфраструктура, Катар е най-скъпото Световно състезание, провеждано до момента. Това е близо 10 пъти повече от идващите най-скъпи Световни шампионати, Бразилия – 133 милиарда $ и Русия – 162 милиарда $, и близо 64 пъти повече от 3,5 милиарда $, вложени от Южна Африка в международното състезание. Това частично се дължи на обстоятелството, че Катар строи седем чисто нови стадиона особено за Мондиала.
Най-малко игрища
С общо осем, Световното състезание в Катар през 2022 година ще се организира на най-малкия брой игрища от всяко предходно Световно състезание. Седем от осемте стадиона са новопостроени, до момента в който единственият действителен стадион беше главно реновиран.

Стадионите са:
Стадион Ал БайтМеждународен стадион ХалифаСтадион Ал ТумамаСтадион Ахмад Бин АлиСтадион Лусаил – най-големият стадион с потенциал 80 000 местаСтадион 974Образователен градски стадионСтадион Ал ДжанубНай-голям брой евентуални гости
Разположен на Арабския полуостров, Катар е одобрен туристически център и централно ситуиран сред множеството огромни географски райони. Следователно не е изненадващо, че страната чака да посрещне най-големия приток интернационалните фенове. Изчислено е, че 1300 идващи полета ще кацат в страната на ден по време на надпреварата, а посетителите ще са над 1 милион.
 Мондиал 2022 амулет Мондиал 2022 талисманПърво Световно състезание в Близкия изток
Катар ще бъде първата страна от Близкия изток, която ще бъде хазаин на Световното състезание по футбол и едвам втората в цяла Азия. Последният път, когато Световното състезание по футбол посети нов район, беше Южна Африка (Африка) през 2010 година
Най-малката страна хазаин
Катар е най-малката държава-домакин на Световното състезание по футбол по повърхност и население. Катар обгръща единствено 11 571 km², което го прави по-малък от целия Ню Йорк. Населението е единствено 2,9 милиона души. Следващият минимален хазаин на Световното състезание по футбол е Уругвай с повърхност от 176 215 km² и население от почти 3,5 милиона души.

Само 90 благи разделят двата най-отдалечени един от различен стадиона на Катар – Ал Байт и Ал Вакра. Нещо повече, всички игрища на Световната купа са свързани между тях с линията на метрото в Доха.
Наличност на алкохол по време на Световната купа
Като мощно консервативна мюсюлманска страна, имаше доста опасения по отношение на наличния алкохол по време на Световното състезание. Докато алкохолът няма да се предлага на стадионите, Катар е основал подобаващи за алкохол „ почитател зони “ в цялата страна. Алкохолът, продаван във почитател зоните, ще бъде по-евтин от това, което е типично за Катар.
Всички игрища са оборудвани с централна климатизация
Въпреки че Световното състезание в Катар 2022 се организира през зимата, страната хазаин е ситуирана в субтропичен климат в един от най-горещите райони в света. Температурите към момента ще доближат максимума до 20 градуса през множеството дни.

Въпреки че декември е един от най-хладните месеци в Катар, като цяло е и най-влажният. Така че не е изненада, че всички чисто нови игрища в Катар ще разполагат с централна климатизация. Всеки стадион ще изисква към 115 MWh на мач за изстудяване. Това значи почти 43 560 битови климатика на стадион или доста индустриални вентилатори.
Най-дългата серия на Южна Америка без победа в Световната купа?
Ако нито един тим от Южна Америка не успее да завоюва Световната купа през 2022 година, това ще бъде най-дългата суша за купата на континента. Уругвай (1930, 1950), Бразилия (1958, 1962, 1970, 1994 и 2002) и Аржентина (1978, 1986) са печелили преди този момент Световно състезание по футбол. Предишният връх беше 20 години сред 1950 и 1970 година Тъй като Бразилия за последно завоюва Световната купа през 2002 година, това е последният късмет на Южна Америка да избегне нов връх.

 футбол
Близо 12 000 изтривалки са нужни за покриване на един футболен терен
Според ФИФА размерите на терена за интернационалните мачове са сред 100 m и 110 m дължина и 64 m до 75 m широчина. Това значи, че ще ви трябват почти 11 984 общоприети входни изтривалки, с цел да покриете едно футболно игрище със общоприет размер.
Имате потребност от съвсем 8000 кутии спрей за маркиране на линии, с цел да маркирате всички футболни стадиони в Катар
Всяко футболно игрище, регламентирано от FIFA, има близо 735,09 м линии, които се нуждаят от маркировка. От друга страна, всяка кутия със спрей за маркиране на линии има потенциала да сътвори 50-90 метра 50-милиметрови линии. Имате потребност от 120 кутии спрей, с цел да маркирате по един път всички терени на Катар.
Колко вани с вода са нужни дневно, с цел да се поддържат футболните стадиони?
Поради сухите условия, футболните стадиони в Катар се нуждаят от повече вода от нормално за поддръжка. Всеки терен се нуждае от към 10 000 литра обезсолена вода на ден, с цел да поддържа тревата тучна и зелена.
Най-скъпите билети за мачове на всяко Световно състезание
Не е изненадващо, като се има поради цената на шампионата, Световното състезание по футбол през 2022 година ще има едни от най-високите цени на билетите до момента. Най-скъпите билети за финала ще костват 5850 катарски риала (1340 долара), което е 46% повече от цените за финала в Русия през 2018 година Най-евтиният ще се предлага за  583 $. Груповите мачове ще стартират от 66 $ за чужденци, до момента в който началният мач стартира от 340 $. Гражданите на Катар ще се радват на отстъпка от 10 $ за групови мачове.

Текстът е оповестен в уеб страницата firstmats.co.uk, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР