Най-подходящото място за изграждането на нова детска болница е дворът

...
Най-подходящото място за изграждането на нова детска болница е дворът
Коментари Харесай

Кацаров предложи: Лелеяната детска болница да се построи в двора на болница Лозенец

Най-подходящото място за построяването на нова детска болница е дворът на болница " Лозенец ". Това заяви на брифинг министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. " Тя се намира в самия Южен парк, надали има по-хубаво място ", уточни министърът. Той означи, че е направена инспекция и на този терен може да се строи.

Изграждането на болничното заведение ще отнеме в най-хубавия случай 5 години. " През това време – реорганизираме държавна болница, с цел да поеме пациентите от детската болница ", изясни доктор Стойчо Кацаров.

Той съобщи, че болница " Лозенец " ще резервира многопрофилния си темперамент, както и университетския си темперамент след сливането.

" По наша оценка болница " Лозенец " може да поеме децата. Тя има 283 кревати, предходната година са намалели на 183 кревати, като се употребяват под 50%. Има потенциал да бъдат признати всички кревати на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще желае предварителна оценка, ремонтни действия и съоръжение ", изясни министърът на опазването на здравето.

" Проектът за създаване на детска болница в двора на " Александровка болница " не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде преустановен. Той не може да бъде изпълнен, тъй като постройката, която е трябвало да бъде обект на реорганизация и ремонт, не съществува в устройствения проект от 2011 година Това не разрешава издаване на виза за планиране и той на практика не може да бъде осъществен ", сподели още доктор Стойчо Кацаров.

" Имаме сдружение, учредено с капитал 100 млн. лева, от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това сдружение да се влее в съществуващата в този момент Детска болница и тя да стане вложител в новия план. Тя да дава отговор за всички въпроси за построяването на болничното заведение и да следи по какъв начин се извършват дейностите ", съобщи министърът.

Той означи, че в Плана за възобновяване и резистентност е заложено на този терен да се сложи първият в Източна Европа протонен ускорител - апарат, който разрешава лъчелечение на онкологично заболели деца. Болницата по план е включена и в проекта за въздушна незабавна помощ с хеликоптерни площадки.

" Още 100 млн. лева са планувани за съоръжение на останалите детски отделения в страната. Имаме поддръжката на Камарата на архитектите и на сдруженията, които се борят от години за създаване на детска болница ", уточни Кацаров.

Медици на митинг

По-рано денем медици от столичната болница " Лозенец " излязоха на митинг поради бъдещето ѝ. По думите им лечебното заведение не е проектирано и няма да може да извършва функционалностите на педиатрия. Те изясняват, че даже писмено нещата са извънредно неразбираеми, тъй като при сливането с педиатрията " Проф. Иван Митев " ще би трябвало още веднъж да се подписват контракти с НЗОК, написа bTV.

Дори се е стигнало до там всеобщо лекари да напущат. Медиците упорстват за изясненост за бъдещето на болница " Лозенец ".

България е една от дребното страни в Европейски Съюз, в която няма профилирана детска болница.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР