Най-опасните пътища за движение на товарни автомобили в Европа се

...
Най-опасните пътища за движение на товарни автомобили в Европа се
Коментари Харесай

Британско изследване: Шосетата в България носят най-много смърт в катастрофи с камиони в Европа - Свят

Най-опасните пътища за придвижване на товарни коли в Европа се намират в България, сочат данните от разбора на английската компания SNAP, която се занимава с разплащания в транспортния бранш. Критерият, който употребяват аналитиците на компанията е статистиката за относителния дял на починалите товарни водачи на всеки 10 хиляди благи (16 хиляди километра). В България на 10 хиляди благи пътища се падат 3,697067296 или коефициент 369.

Анализът е част от най-новата акция на SNAP „ Опасните автомагистрали в Европа “. В нея SNAP разпознава „ рисковите автомагистрали “ на Европа – откривайки, че пътищата в България, Полша и Чехия са станали сцена на максимален условен дял на смъртни случаи с тежкотоварни коли. Идеята на проучването не е избрани страни да бъдат етикетирани като по-опасни от други, настояват неговите създатели. Целта е осъществяване на задачата на Организация на обединените нации „ Vision Zero “ за реализиране на нулеви смъртни случаи и съществени пострадвания до 2050 година

Използвайки данните от последните 10 години доставчикът на интелигентни решения, свързани с заплащания в транспортния бранш е подредил ранглиста на европейските пътища от позиция на водачите на камиони. За това е съпоставил средногодишния брой на произшествията със смъртен излаз с присъединяване на камиони с общата дължина на националната пътна мрежа във всяка страна.

При тази параленост страната с максимален брой смъртни случаи на 10 хиляди благи пътища се оказва България, в която междинният брой на злополуките със смъртен случай е по-голяма, в сравнение с в двете страни след нея взети дружно – Полша и Чехия. Полша е с коефициент 185, Чехия – 162. 1.62 на 10 хиляди благи са и случаите в Румъния, Литва е с коефициент 155, нататък следват Германия – 143, Люксембург – 137, Словакия – 121, Англия – 118, а десятката се затваря от Португалия, също със 118 – 1,18 случая на 10 хиляди благи пътища. Страните с най-малка степен на заплаха от смъртоносни произшествия с присъединяване на тежкотоварни камиони са Дания, Австрия и Швеция.

40% от всички съдбовни произшествия тежкотоварни коли в Европейски Съюз са настъпили в селски региони. По различен аршин, на милион поданици, през 2021 година са се падали 45 смъртни случая в произшествия с тежки камиони през 2021, като прогнозата е за 10-процентно повишаване на годишна база. Повечето произшествия стават на дневна светлина сред 15.00 и 17.00 часа.

„ Създадохме новото класиране на заплахите, с цел да можем да предизвестяваме водачите за най-коварните пътища в Европа. Но суровата действителност е, че безвредни зони няма. Всички пътища на континента носят присъщите опасности и водачите би трябвало да бъдат непрекъснато издръжливи на изменящите се условия на шофиране и законите и наредбите в страната. Препоръчваме водачите да се срещнат със законите за придвижване по пътищата и планувания маршрут преди да потеглят “, разяснява данните от проучването ръководещият шеф на SNAP Марк Гарнър.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР