Най-общата цел е да създадем приятели на България. Това каза

...
Най-общата цел е да създадем приятели на България. Това каза
Коментари Харесай

Летен семинар по български език и култура създава приятели на България

Най-общата цел е да създадем другари на България. Това сподели проф. Панайот Карагьозов, който е шеф на Летния семинар по българистика за задгранични българисти и слависти, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Традиционният летен семинар по български език и просвета стартира в Националния образователен център на Българския червен кръст в с. Лозен. Той ще продължи до 3 август 2019 година и в него тази година ще вземат участие близо 90 души от 25 страни от Европа и Азия.

Летният семинар по българистика за задгранични българисти и слависти към Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” е основан през 1963 година Той се организира годишно с финансовата поддръжка на Министерството на образованието и науката и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и осъществяване на Семинара са поверени на Факултета по славянски филологии на Алма матер. Семинарът е ориентиран главно към задгранични студенти, учени, преподаватели и преводачи, занимаващи се професионално с български език и просвета, само че също по този начин и към хуманитаристи и предприемачи, за които владеенето на езика и познаването на историята, културата и актуалното положение на българите са нужни за други действия.

През тази година се организира 57 летен семинар по българистика за задгранични българисти и слависти, уточни проф. Панайот Карагьозов и изясни, че концепцията на семинара е да запознае чужденците с българския език, литература и просвета.

„ Повечето от тях, които знаят български и които учат български в задгранични университети, усъвършенстват своите умения в областта на филологията ”, уточни проф. Карагьозов. Той уточни, че най-общата цел е да основат другари на България. „ Искаме те да бъдат едни самобитни посланици на нашата страна в своята татковина и да приказват с хубави усеща за нас. По-късно от тях някои стават дипломати, други публицисти, преводачи и така нататък и да създадем един удобен образ на нашата страна ”, изясни професорът.

Преподаватели от Факултета по славянски филологии, Историческия факултет, Българската академия на науките и други авторитетни научно-преподавателски институции реализират образованието по български език, литература, история и просвета. По време на Семинара се организират тематични кръгли маси, в които участници и особено поканени наши и задгранични откриватели, които излагат своите визии по настоящи въпроси на българистиката.

Всяка година научната продукция на Семинара се разгласява в поредицата „ Българистични студии “. Летният семинар по българистика съчетава методиката на класическото университетско образование с концепцията на Ян Амос Коменски за „ учебно заведение – игра ”. Той се организира във ваканционна конюнктура, при която дистанцията сред преподаватели и слушатели е сведена до най-малко. Продължителността на Семинара е три седмици. Програмата включва четири съществени блока: наложителна образователна стратегия, факултативна образователна стратегия, културно-развлекателна стратегия и образователни екскурзии. В наложителната образователна стратегия са включени занимания по на практика български език, както и профилирани семинари, отдадени на българския език и превод, българска литература и културна антропология на българите.

Факултативната образователна стратегия включва проучване на български национални песни и танци.

В културно-развлекателна стратегия са планувани прожекции на български филми, вечеря в обичаен български ресторант, запознанство край семинарния огън, вечер на гениите, вечер на българския фолклор.

В програмата за образователните екскурзии са включени посещаване на Националния исторически музей, пътешестване до Витоша и пикник, разглеждане на София и посещаване на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, пътешестване до Пловдив и Рилския манастир. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР