Най-новото столично пространство за култура Yalta Art Room откри своя

...
Най-новото столично пространство за култура Yalta Art Room откри своя
Коментари Харесай

„Аутсайдер“ броди из призрачна гора

Най-новото столично пространство за просвета Yalta Art Room откри своя втори креативен сезон с премиера на театралната тайнственост „ Аутсайдер “ – план, роден в колаборация сред поливалентния артист Боян Арсов и режисьорката Дина Маркова, негова състудентка от класа на проф. Снежина Танковска, випуск 2016-а, в НАТФИЗ. Двамата са основатели на спектакъл „ Зонг “ и в тази ситуация тя е създател на драматургичния текст и участничка в него, а той – режисьор и сценограф на спектакъла.

В „ Аутсайдер “ млад мъж на име Виктор (Владимир Ковачев) броди в призрачна гора и обезверено търси следи от изчезналата си преди 15 години сестра, за чиято гибел се упреква. Трескаво търси и най-малко една цигара, до момента в който стига до тайнствено психиатрично заведение с още по-тайнствена стопанка. В това необичайно място единствената цигара е останала от пациент, обитавал там преди десетилетия. Клиниката се оказва като митичния хотел „ Калифорния “: можеш да влезеш, само че в никакъв случай не можеш да си тръгнеш. (Не)случващото се в нея ще накара Виктор да осъзнае какъв брой незабелязано можеш да изгубиш себе си и какъв брой мъчно е да дешифрираш обърканите самоличности на другите. Дали той ще успее да открие това, което търси, или ще остане вечно затворен сред стените на предишното?...

„ Аутсайдер “ не е елементарен текст (от екипа го дефинират като пробен текст за театър), открехва голям брой малки врати, а Дина Маркова, която е в ролята на Ема (собственик, основен и единствен доктор или…?), употребява по доста забавен метод гласа си, с чиито ударения води фена към логиката на протичащото се. Актьорите Мартина Кръстева, Захари Турманов, Александър Андреев/Павел Емилов са мистериозните пациенти, които крият лицата си под маски.

„ Аутсайдер “ е театър за индивида в търсене на себе си и за процеса на освобождение на личността от заложените й публични модели на живеене и обвързаностите й със света, повдигат лекичко завесата основателите му. Техният „ Зонг “ има за цел да утвърди духовно пространство за обществено зает спектакъл с фокус върху значими за актуалния човек, общественозначими тематики и проблеми.

След първия доста сполучлив сезон, кондензиран с повече от 90 събития, 7 театрални министър председатели, 3 танцови пърформанса и над 20 разнообразни заглавия от страната и чужбина, екипът зад самостоятелното пространство Yalta Art Room, отпред с актрисата Василена Винченцо Коломоец и режисьора Васил Дуев-Тайг, дава обещание още по-дързък плакат. Публиката ще се срещне с планове на младите режисьори Боян Крачолов, Димитър Илиев, на хореографите Марион Дърова, Емилия Тончева и други, а измежду заглавията, които ще се качат на сцената, с изключение на новите авторски оферти на български създатели, са „ Леонс и Лена “ от Бюхнер и „ Смердяков “ по „ Братя Карамазови “ на Достоевски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР