Най-новият спектакъл от репертоара на габровския драматичен театър е Белградска

...
Най-новият спектакъл от репертоара на габровския драматичен театър е Белградска
Коментари Харесай

`Белградска трилогия` е най-новият спектакъл на габровския драматичен театър |

Най-новият театър от репертоара на габровския трагичен спектакъл е „ Белградска трилогия “ на режисьорката Ана Батева. Премиерата му ще бъде на 14 март 2022 година от 19.00 часа на огромна сцена в Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “. Предвидена е втора премиерна дата на 15 март, от 19.00 часа, на сцената на театъра.

Постановката е основана по едноименната пиеса на сръбската писателка и драматург Биляна Сръблянович в превод на Ана Батева. Участват актьорите от габровската натрупа: Светослав Славчев, Димо Димов, Петко Койчев, Адриана Димова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, Любомира Башева и Марио Василев. В постановъчния екип влизат: Гергана Лазарова - Рънкъл - сценография и костюми, Стефан Здравески – музика, Христо Христов – афиш и дизайн и Валери Радев – помощник-режисьор.

Режисьорският взор на Батева се концентрира върху тематиките за младежите, опциите им за реализация в родната страна, емиграцията и какво ги подбужда да търсят щастието си на открито. Изследвана е логиката на психиката на емигранта, раздвоеното му възприятие за родно и принадлежността към новата страна, възприятието на безизходност и носталгията по дома, неналичието на личностна задоволеност за реализиран триумф.

„ Белградска трилогия “ ще ви накара да се запитате какво е да си роден на Балканите? Орисия, орис или битка да оцелееш на кръстопът сред изтока и запада? Преследване на красивата и подредена като коледна картичка „ непозната “ реалност и бягство от непредсказуемата несдържаност на мрачното „ наше “ всекидневие. И там в далечното непознато, осъзнаваме с болежка, смях и горест, че това, което най-вече ни липсва, е това, от което сме избягали – от личния си живот.

Определят авторката на пиесата Биляна Сръблянович като една от дамите на столетието съгласно ранглиста на сп. „ Нюзуик “ от 2001 година Тя приключва драматургия във Факултета по трагични изкуства в Белград, където работи като помощник на проф. Филип Давид. По-късно става професор в същия факултет. Пише първата си пиеса „ Белградска трилогия “ през 1995 година Следват пиесите: „ Семейни игри “, „ Супермаркет “, „ Америка, част втора “, „ Скакалци “, „ Този гроб е прекомерно дребен за мен “. Преведени са на близо 20 езика и се играят в над 50 театри по света.

Публиката може да гледа най-новата габровска режисура с изключение на на премиерните дати, също и на 28 март от 19.00 часа на сцената на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР