Най-новият пълнометражен филм на Надежда Косева “Клопка е един от

...
Най-новият пълнометражен филм на Надежда Косева “Клопка е един от
Коментари Харесай

“Клопка” закрива “София филм фест на брега” в Бургас

Най-новият пълнометражен филм на Надежда Косева “Клопка ” е един от българските филми в афиша на 22-рия “София филм фест на брега ” . Преди дни стана ясно, че след представянето си в Сао Пауло „ Клопка “ ще има своята европейска премиера на откриването на 28-ия София Филм Фест на 13 март в НДК, a 22-рият “София филм фест на брега ” ще бъде закрит с него на 29 март в Културен дом НХК в Бургас .

“Клопка ” споделя историята на Божека – чудак със мощно развито възприятие за лично достолепие, който живее усамотено на брега на река Дунав в естетика с природата и животните в дребния си самобитен зоопарк . Когато локалният олигарх, с поддръжката на кмета и началника на полицията, стартира печеливш за него, само че рисков за хората план за вместилище за нуклеарни боклуци край града , Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави…

Майсторското водене на описа и последователното увеличение на напрежението приковават зрителското внимание, а филмът слага специфични акценти – върху значимостта да запазим човешкото си достолепие в актуалния оглупял свят, макар ужасяващата неспособност да се измъкнем от клопката на предишното, както и върху симбиозата сред хората и природата и методът, по който нехайството ни води към нейната крах.

Надежда Косева основава „ Клопка “ по сюжет на Боян Папазов , а в основната роля е Александър Трифонов , обран и извънредно мощен в осъществяването си.

Във кино лентата вземат участие още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Зад камерата е операторът Кирил Проданов, художник е Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит, за звука дават отговор Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е дело на Нина Алтъпармакова. Продуценти са Владимир Андреев (БЪРЪ Филм), Херберт Шверинг и Кристине Кяук (Койн Филм, Германия), с поддръжката на ИА Национален кино център и в копродукция с „ Българска национална телевизия “. Създаден като копродукция сред България и Германия, планът е представян в програмата на София Мийтингс, както и на пазарите в Сараево и Сан Себастиан.

„ Клопка “ е вторият игрален филм на Надежда Косева . Нейната новела „ Ритуалът “ е част от омнибуса „ Поколение: Изгубени и открити “, с премиера на Берлинския фестивал през 2005 година. През 2009 късометражният й филм „ Омлет “ печели почетен диплом на фестивала в Сънданс. През 2011 година игралният късометражен кино роман „ Втори дубъл “ получава специфичен диплом на журито на фестивала в Сараево. „ Ирина “ е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 интернационалните награди след премиерата си във Варшава през 2018 година. Същата година Надежда основава „ КиноКлас “ и дружно със свои сътрудници преподава кино изкуство на деца от цяла България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР