Най-новият филм на сър Ридли Скот, Наполеон, ни накара да

...
Най-новият филм на сър Ридли Скот, Наполеон, ни накара да
Коментари Харесай

От бедна вдовица до императрица: как Жозефин открадна и разби сърцето на Наполеон

Най-новият филм на сър Ридли Скот, " Наполеон ", ни накара да си напомним една от най-драматичните и бурни любоврни афери, които светът някога е познавала. Личните връзки на френския император Наполеон Бонапарт и неговата спътница в живота Жозефин пишат цели страници от историята и съумяват да ни вълнуват и до през днешния ден.

Макар и не напълно исторически меродавен, филмът " Наполеон " и уловил същинският вихър, който е връзката сред тези двама индивида, тъкмо по това време и на това място. Но каква е била истината тогава? От History.com описват кои са най-важните стъпки, които водят Наполеон и Жозефин един към различен, които ги събират, разделят, само че все пак... обричат един на различен. 

Връзката сред Наполеон Бонапарт и брачната половинка му Жозефин дьо Богарне е била приветствана като красива любовна история от епохи. Тя обаче е всичко друго, само че не и съвършена картина на безкористна и нежна отдаденост. Въпреки че е правилно, че безбройните писма на френския водач до Жозефин преливат от чувствени обещания за безконечна обич, връзката им всъщнпст е много токсична - помрачена е от чести изневери, които в последна сметка поставят завършек на брака им. 

Жозефин, чието същинско име е Мари-Жозеф-Роз Ташер дьо Ла Пажери (Наполеон ѝ дава името Жозефин въз основа на второто ѝ име), е израснала в ферма във френската карибска колония Мартиника. Когато е в тийнейджърските си годи ни, фамилията ѝ я омъжва за Александър дьо Богарне - малък френски аристократ и филантроп, чиито многочислени афери водят до раздялата на двойката по правосъден ред. Въпреки че Александър реализира политически триумф, ставайки президент на Националното учредително заседание, той не успява да избяга от глобеното от страната принуждение по време на царуването на терора по време на Френската гражданска война е гилотиниран през 1794 година Жозефин, която също е била затворена, едвам се разминава с гилотината.

Освободена от пандиза Кармес, 32-годишната тогава Жозефин се оказва овдовяла майка на две деца без достъп до фамилните си средства и с цялостен ред развалени зъби. Тя трявало да обезпечи бъдещето си и по този начин бързо уредила заеми от разнообразни страни, с цел да се настани в апартамент на улица Chantereine, където, както написа френският историк Фредерик Масон в книгата си " Наполеон и дамите ", „ тя се надявала на някакво знамение да я спаси от положението ѝ. “

 наполеон жозефина Getty

Нейните целенасочени усилия да се стартира в новото следреволюционно френско общество явно дават резултат: след поредност от афери с висши политически фигури, тя става любовница на авторитетния ментор на Наполеон Пол Барас, част от петчленната коалиция на водачите на нацията наречена Директория. Въпреки това през 1795 година Барас се отегчава от любовницата си и на драго сърце я среща с амбициозен млад боец на всемирски бал, на който е хазаин. Барас не подозирал, че четири години по-късно този боец ще се изкачи на власт в анемичен прелом против Директорията и че пет години по-късно ще се короняса за император.

Любов в писма

Жозефин не приема незабавно концепцията за Наполеон като неин брачен партньор. Твърди се, че го назовава „ котаракът в чизми “ и го подиграва за неговото „ семейство от просяци “ от по-ниска класа, написа Адам Замойски, създател на „ Наполеон: живот “. Но обаче я отрупва с дарове и печели децата ѝ със своята шеговитост. Двамата се женят единствено месеци след първата им среща, през март 1796 година Наполеон скандализира фамилията си, като се дами за вдовица с деца, само че той е заслепен от нея. Въпреки че трябвало да остави сама новата си младоженка единствено два дни след сватбата, с цел да поведе френска войска в Италия, той ѝ пишел непрекъснато сходни пояснения в обич: „ Всеки миг ме разделя от ден на ден от теб, обичана моя, и всеки идващ миг имам все по-малко сила, с цел да живея толкоз надалеч от теб. Ти си постоянния обект на моите мисли. "

Трябва да се означи, че Жозефин наподобява е написала доста по-малко писма до брачна половинка си. А тези, които съществуват, са доста по-хладни като звук. „ Не съм доволен от последното ти писмо; студено е като другарство “, дава отговор Наполеон на едно от тях. До този миг наподобява, че Жозефин към този момент се е срещнала с наперения млад Иполит Шарл, хусарски лейтенант и адютант на военачалник Шарл Льоклер, шурей на Бонапарт. До юни Жозефин се причислява към Наполеон в Италия, само че с 23-годишния си ухажор на разположение.

Когато Наполеон посещава жилището ѝ в Милано през ноември 1796 година, единствено с цел да го откри празен, той стартира да става недоверчив. Едно писмо разкрива неговите бурни страсти: „ Вече не те обичам; в противен случай, ненавиждам те. Ти си подла, зверска уличница. Изобщо не ми пишеш; не обичаш брачна половинка си... Скоро, уповавам се, ще те държа в ръцете си; тогава ще те покрия с милиони горещи целувки, изгарящи като екватора. "

Бремето на брака

През март 1798 година Наполеон научава за аферата, което го хвърля в яростен изблик. Въпреки това Жозефин някакси съумява да изглади нещата... и по едно и също време с това да продължи аферата си, за която Наполеон чува още веднъж по време на акцията си в Египет през юли същата година. Той написа на брат си, обсъждайки развода, само че се оказва, че тогавашните медии не спят за пикантните злословия. Писмото на Наполеон е прихванато и оповестено в лондонските вестници, за огромна наслада на британците. Междувременно Жозефин пише на обичания си: „ Да, мой Иполит, животът ми е непрестанна тъга! Само ти можеш да ми върнеш щастието. Кажи ми, че ме обичаш, че обичаш единствено мен! ” До този миг обаче самият Наполеон си е взел държанка, Полин Фурес, брачната половинка на един от неговите армейски офицери.

 наполеон жозефина Getty

След като превзема Египет, Наполеон се завръща във Франция през октомври 1799 година След като оказва помощ в организирането на свалянето на Директорията, той получава неограничени пълномощия да оглавява държавното управление като първи консул. Месец по-късно Жозефин, откакто дава обещание да приключи връзката си с Чарлз, убеждава съпруга си да анулира развода. Оттам нататък обаче връзките им по този начин и не се възстановяват и той стартира спокойно да парадира с любовниците си.

Въпреки всички други дами наподобява Жозефин продължава да управлява сърцето му. „ Моите любовници ни минимум не ангажират възприятията ми... Моята държанка е власт “, написа той през 1804 година, същата година, когато двойката е коронована за император и императрица на Франция. Въпреки това, малко преди коронацията, Жозефин открива Наполеон в спалнята на своята придворна дама Елизабет дьо Водей и разногласията стартират още веднъж. Наполеон още веднъж заплашва с бракоразвод, този път на съображение, че Жозефин не му е родила правоприемник.

Развод, с отдаденост

Неуспешното основаване на правоприемник продължава да основава проблеми на брака им и когато любовницата на Наполеон Елеонор Денюел ражда детето му през 1806 година, излиза наяве, че казусът е в 43-годишната Жозефин. Когато племенникът на Наполеон и разгласен за правоприемник, Наполеон Чарлз Бонапарт, умира единствено на 4 години през 1807 година, Наполеон стартира да сформира лист на подобаващи принцеси от цяла Европа. Бракът му с Жозефин е анулиран, само че на церемонията по развода на 15 декември 1809 година двойката прочита изказвания за лоялност един към различен, потвърждавайки взаимната си обич. Наполеон декларира: „ Мога единствено да се поздравя за предаността и нежността на моята обичана жена. “
 Тайната за чиста кожа е разкрита Edna предлага Тайната за чиста кожа е разкрита
Наполеон се дами за Мария-Луиза Австрийска посредством прокурист на 11 март 1810 година, последвано от църковна гала няколко седмици по-късно. Почти тъкмо една година по-късно тя ражда дълго чакания правоприемник Наполеон II.

Жозефин живее в Шато дьо Малмезон, покрай Париж, и остава в положителни връзки с някогашния си брачен партньор. Той ще научи, че пневмония е лишила живота ѝ през май 1814 година, до момента в който е на първото си заточение в Елба. Смята се, че последните му думи, когато умира в последното си заточение в Света Елена, са: „ Франция, армията, шеф на армията, Жозефин “. Въпреки многочислените им афери, бурните разногласия и обществения бракоразвод, наподобява Жозефин е била дамата на живота му. 
 Любовните писма на 7 велики мъже към дамите на живота им  Любовните писма на 7 велики мъже към дамите на живота им  Любовните писма на 7 велики мъже към дамите на живота им  Любовните писма на 7 велики мъже към дамите на живота им
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР