Най-новият доклад на компанията за професионални услуги в областта на

...
Най-новият доклад на компанията за професионални услуги в областта на
Коментари Харесай

Нивото на свободни търговски площи на Витоша достигна предпандемичните си стойности

Най-новият отчет на компанията за професионални услуги в региона на комерсиалните недвижими парцели " Колиърс " (Colliers) демонстрира, че предлагането на площи в комерсиалните центрове, по основните улици и в ритейл парковете в София остава непроменено през първото полугодие на 2023 година, със стойности надлежно  - 390,600 кв.м., 63,800 кв.м. и 66,500 кв.м., оповестиха от компанията. 

Същевременно на пазара се следи висока интензивност от страна на търсенето. В резултат на това равнището на свободни площи на бул. " Витоша " доближи предпандемичната си стойност от 1 на 100. Трите опериращи търговски парка в София не разполагат с вакантни пространства. 

Незаетите площи в търговски центрове също понижават на 3,6 на 100 от 3,8 на 100 към края на 2022 година Усвоените квадратури през първото полугодие възлизат на над 10,500 кв.м. Тази стойност не включва релокации на търговски обекти. Голям брой преводи от този вид са регистрирани през обсъждания интервал, вследствие на разширение на магазини, както и на оптимизация на микса от наематели в моловете. 

Най-активни от страна на търсенето са търговците от секторите " Мода ", " Здраве и хубост " и " Гастрономия ". Новият бранд, който стъпи на българския пазар, е немският дискаунтър TEDi. Той откри първите си магазини в търговски центрове и паркове в няколко града в страната – София, Перник, Сливен, Стара Загора и Пазарджик.

Наемните равнища за първокласна комерсиална повърхност бележат леко повишаване в резултат на засиления интерес и неналичието на задоволително други възможности. Най-търсени са местоположения в откритите и добре работещи шопинг центрове и бул. " Витоша ". Наемът на повърхност в мол става 40 евро на кв.м. на месец, а на основната комерсиална улица - 56 евро на кв.м. на месец. При ритейл парковете параметърът остава неизменен – 10 евро на кв. м. на месец. Наемните равнища се чака да останат постоянни в кратковременен проект. При възможен спад на потреблението, вследствие утежняване на положението на световната стопанска система, устойчивостта им ще бъде сложена под напън, показват от компанията.

От страна на предлагането оживление на пазара ще провокира идното създаване на няколко търговски парка в София, които са в дейна фаза на обмисляне. Населението в столицата се разраства и се характеризира с най-високата покупателна дарба в страната, което е причина за стабилно развиване на тези планове, считат от компанията и допълват, че триумфът им ще зависи от вярното позициониране и съответното оползотворяване и връзка на конкурентните им преимущества към наемателите и крайните консуматори. По отношение на търсенето, дискаунтърите способстват значително за динамичността на пазара. Очаква се в кратковременен проект да продължат своята агресия в народен мащаб. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР